Szilágyi Áron ellenállhatatlan, aranyért vív

2012.07.29. 19:03
A kardozó Szilágyi Áron parádés vívással bejutott a döntőbe a fegyvernem egyéni versenyében az olimpián.

A 2007-ben csapatban világbajnok, tavaly Eb-bronzérmes Szilágyi Áron három győzelemmel jutott el a férfi kard elődöntőjébe, a maláj Ju Peng Kean után (15-1) a címvédő kínai Csung Mant ejtette ki magabiztosan, majd 15-13-ra legyőzte a német Max Hartungot. A döntőbe jutásért ellenfele a csapatban az utóbbi három világbajnokságon aranyérmes orosz Nyikolaj Kovaljov volt, akit Szilágyi a világ egyik legjobbjának tart.

02
Fotó: Huszti István / Index

Az ExCeL központ vívótermében röviden bemutatták a kardozás alapjait és felidézték történelmét. A nap folyamán használt négy pástból estére egy maradt, azt a csarnok közepén helyezték el. A találatokat úgy jelezték, hogy a pást egész oldala kigyulladt, így mindenki pontosan követhette, hogy is áll az asszó.

A 22 éves Szilágyi határozottan kezdett, 2-0-ra vezetett. Az orosz vitatott pontjánál videózsürit kért, de az ítélet maradt, így lett 2-1. Egylámpás találattal lett 3-1, utána azonnal 4-1, majd egy átvett támadással 5-1.

Elsietett támadás után ráakadt az orosz pengéjére, a következő tust is Kovaljov vitte, 5-3. Feltámadt az orosz, 5-4, majd azonnal 5-5 lett az állás. A következő támadást Szilágyi indította, az orosz csak belevágott, ezzel 6-5, majd villámgyorsan 7-5. Gyönyörű védés-visszavágás után lett 8-5, ezután jött az egyperces szünet.

Az újrakezdés után az orosz pillanatai jöttek, Szilágyi megint videózsürit kért, Kovaljov feljött 8-7-re. Majd megint Szilágyi egy közbetámadással, és utána még egy tus, 10-7. Gyönyörű védés-visszavágással lett 11-7, aztán átvette az orosz támadását, és 12-7.

Innentől egyértelmű volt a meccs, az orosz lefagyott, 13-7, gyönyörű védés után 14-7, és pillanatok alatt 15-7, ezzel Szilágyi Áron olimpiai döntőbe jutott.

„Nagyon fáradt vagyok, de van még kis időm, hogy minden erőmet összeszedjem a döntőre. Nem nézem meg a másik elődöntőt, az edzőm majd megteszi helyettem. Ha megnézném, még elkezdenék félni, milyen jó vívó lesz az ellenfelem. Bárki is jut be, pozitív a mérlegem. Somlai Béla, az edzőm, vele majd átbeszéljük, mit kell tennem.”

Az elődöntő eleje nagyon szoros volt, de utána elővettem azokat az akciókat, amiket kellett, ezektől leblokkolt Kovaljov. Nem volt válasza, nem tudott semmivel sem meglepni. Nyugodt vagyok, és abban bízom, hogy nem lőttem el eddig az összes puskaport. Minden tudásomra szükség lesz, úgyhogy megyek is, összekapom magam."

Az aranyéremért az olasz Diego Occhiuzzival mérkőzik, a döntőt 20:10-kor rendezik.

Eredmények

férfi kard egyéni, elődöntő:
Szilágyi Áron-Nyikolaj Kovaljov (orosz) 15-7
a 8 között:
Szilágyi Áron-Max Hartung (német) 15-13
a 16 között:
Szilágyi-Csung Man (kínai) 15-10
a 32 között:
Szilágyi-Ju Peng Kean (malajziai) 15-1