Szun Jang: majdnem kizárás után világcsúcs

2012.08.04. 21:24

Kis híján diszkvalifikációval végződött az 1500 méteres gyorsúszás világcsúcstartójának, a kínai Szun Jangnak az olimpiája, mikor dudaszó előtt esett vízbe a szám szombat esti döntőjében. A sztár mégis indulhatott, mert a versenybíró egy jelzéssel épp megszakította a rajtprocedúrát, mert morajt hallott a nézőtérről, és eközben ugrott be Jang. Az úszásban a korai rajt a szabályok szerint azonnali kizárást jelent.

Másodszorra már rendesen elment a mezőny, és Jang győzelme egy pillanatra sem volt kétséges, simán győzött, ráadásul megjavította saját világrekordját: 14:31.02. A második a kanadai Ryan Cochrane 9 másodperccel maradt le tőle, a harmadik a tunéziai Oussama Mellouli lett.

Néhány perccel később újabb világcsúcsot láthattak Londonban, a 4x100-as női vegyesváltóban az amerikaiak úszták. Missy Franklin (hát), Rebecca Soni (mell), Dana Vollmer (pillangó) és Allison Schmitt (gyors) 3:52.05-öt mentek. Ausztrália második, Japán harmadik lett.

A magyar úszócsapat országos csúccsal zárta az olimpiát, a Cseh, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik összetételű 4x100-as férfi gyorsváltó 3:33.02-vel ötödik lett. Cseh és Gyurta után még harmadik helyen volt a váltó, és a végére is alig esett vissza, remek helyezést szerzett. Az amerikai nyertek, Michael Phelps 18 olimpiai aranynál fejezi be pályafutását. Az ezüstöt Japán, a bronzot Ausztrália vitte el, a negyedik Nagy-Britannia lett.