Tedd, amiben hiszel, hidd, amit teszel

2012.07.25. 09:31
London legnagyobb esélyesei mondták el érzéseiket, összegezték felkészülésüket. Itt az első négy kérdésre adott válaszuk, péntekig minden nap válaszolnak.

A kajakosok, kenusok az olimpia első hetében még itthon edzenek – értelemszerűen nem is vonulnak fel a londoni megnyitón -, favoritjaink azonban sorra érkeznek meg Londonba.

Tizenhárom plusz egy kérdésünkre természetesen még az olimpia előtt válaszoltak, a MOB elitcsapatának és kiemelten támogatott versenyzői közül nyolcan.

Ebbe az elitkörbe az előző olimpia érmesei – Cseh László, Janics Natasa, Kovács Katalin, Vajda Attila, a pólós Kiss Gergő -, a ciklus világbajnokai – Gyurta Dániel, Sidi Péter, Berki Krisztián - kerülhettek be. Két versenyzőt – Mészáros Anett, Pars Krisztián – magunk választottunk, mert ugyan ezüstérmesek, de abszolút megvan bennük a győzelmi faktor.

Gyurta Dániel önkéntes száműzetést választott, csak az olimpiára, és nagy tervére, a japán Koszuke Kitadzsima legyőzésére szeretett volna koncentrálni, ezért nem válaszolt. Gyurta Peking óta veretlen, a két legutóbbi olimpián a férfi úszóknál egy arany jutott Európának, pillanatnyilag Széles Sándor tanítványa pályázik erre a legnagyobb eséllyel.

Versenyzők, versenyszámok, helyezések

Cseh László versenyszámai, úszás: 200 és 400 vegyes, 200 pillangó, előző olimpián 3 ezüst ezekben a számokban, váltóban is indul
Gyurta Dániel versenyszámai, úszás: 100 és 200 mell, előző olimpián 200-on ötödik
Janics Natasa versenyszámai, kajak: 200 méter, páros 500, előző olimpián nyerte a párost
Kovács Katalin versenyszámai, kajak: 500 páros, négyes, előző olimpián nyerte a párost
Kiss Gergely vízilabdázó, az előző három olimpián győztes csapat tagja
Mészáros Anett cselgáncsozó, előző olimpián hetedik
Sidi Péter versenyszámai, légpuska, sportpuska összetett, sportpuska fekvő, előző olimpián hatodik.
Vajda Attila versenyszámai, kenu: ezer méter, 200 méter, előző olimpián győztes ezren
Pars Krisztián, kalapácsvetés, előző olimpián negyedik
Berki Krisztián, tornász, lólengés, előző olimpiára vb-ezüsttel sem mehetett ki.

Elsőre négy kérdésre válaszoltak valamennyien, a pénteki nyitóünnepségig minden nap válaszolnak még háromra vagy négyre. Elmondják, hogy bírták a monotóniát, a tehetség vagy a mentális erő fontosabb-e az aranyérem eléréséhez. Sikerülnie kell - kezdetű mondatot is befejezték kérésünkre. Emellett azt is megtudhatjuk, a kocsijuk mennyi idő alatt gyorsul százra.

Kilenc sportoló, kilenc gondolat, hét sportág egyben.

Kit fog felhívni a verseny után
 
 
Cseh László
 
A szüleimet, a barátnőmet. Aki előbb felveszi.
Janics Natasa
 
Még nem tudom, ez majd jön magától. Remélem a szeretteim ott lesznek velem, Andró és a kislányom mellett még a nevelt fiam, Krisztián is. Ja, és arra is számítok, csak este fogok tudni telefonálni, mert addig doppingvizsgálatra megyek, ceremóniák, ünneplés, nyilatkozok satöbbi.
Pars Krisztián
 
Az anyukámat. Mindig őt keresem először.
Kiss Gergő
 
A feleségemet, aki valószínűleg majd továbbadja a telefont mindkét kislányunknak.
Vajda Attila
 
Az édesanyámat. Édesapám már a szegedi győzelmemet se láthatta sajnos. 17 hónapos a gyerekem, lehet, hogy látni fog, de a sportboldogságomat kevéssé értené.
Berki Krisztián
 
A szüleimet csörgetem először, de ki tudja, mikor lesz vége a hivatalos programnak. A párom kint lesz, élvezni fogom a közelségét.
Kovács Katalin
 
Ezen még nem is gondolkoztam. Az édesanyámat, biztosan.
Sidi Péter
 
Szüleimet, mivel nekik köszönhetem a pályán való elindulásomat is.
Mészáros Anett
 
Anyukámat, mint mindig.
Van-e mottója, ars poeticája életének a felkészülési időszakban?
 
 
Cseh László
 
A mindent vagy semmit filozófia alatt élem a mindennapjaim. Nagyon elszánt vagyok, és mindenre nyitott. Peking előtt már tapasztalhattam, mi kell ahhoz, hogy ezüstérmes legyek. Az edzésben, erősítésben, táplálkozásban mindent bevállalok.
Janics Natasa
 
Nyerni szeretnék, mint mindig, és ha megszorítanak, még erősebb leszek. Ha elindulok, érzek magamban egy plusz motort, amit világbajnok édesapámtól örököltem.
Pars Krisztián
 
A legfontosabb, hogy legyőzzük a csúcsot.
Kiss Gergő
 
Mindent bele a csapatért.
Vajda Attila
 
Merjetek nagyot álmodni! Higgyétek el, én is szeretek lustálkodni, de ez azért fontos, mert az embernek így újra lesz mit legyőznie
Berki Krisztián
 
Az életem egy mondat köré épült. Ne elégedj meg azzal, ami vagy, törekedj arra, ami lehetnél. Sikertelen versenyek után, a négy évvel ezelőtti sikertelen kvalifikáció után vert helyzetből olyan karriert futottam be, amire sokan nem lettek volna képesek. Ha már most kellene abbahagynom, emelt fővel búcsúznék, és még itt van előttem életem legnagyobb célja.
Kovács Katalin
 
Hiszek ebben az okos és bölcs mondatban: mindig tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel. Talán az életem, az eddigi sikereim is benne vannak ebben a mottóban.
Sidi Péter
 
Csak megfelelő családi és szakmai háttérrel lehet úgy felkészülni, hogy megkapjam azt a pluszt, amivel nyerhetek.
Mészáros Anett
 
Nincs. Tőlem azt szokták gyakran idézni, hogy engem a tatami simogat. Hát igen, a fájdalmat belénk nevelték.
A felkészülés alatt a monotónia tűrése a legfontosabb?
 
 
Cseh László
 
Nálunk igen. Nem könnyű végig hinni abban, amit csinálok. Kilencest adnék magamnak.
Janics Natasa
 
Szerencsére még a legkeményebb időszakban sem volt nagyon monoton az edzésem, mert jó edzők vesznek körül, akik motiválttá tudnak tenni, ha esetleg nem lenne meg a kellő erőm. Nem a dicséretre gondolok. Azzal óvatosan kell bánni.
Pars Krisztián
 
A monotónia nagy ellenség, egy komoly kór. Naponta ötvenszer dobni, abba erőt tenni, és figyelni az apróságokra. De minden dobásban van csak számunka látható finomság, ezért máris nem monoton, mert nincs két egyforma dobás. Edzés van, de azt meg jól kell adagolni.
Kiss Gergő
 
Inkább úgy formálnám át a mondatot, hogy a legfontosabb négy tulajdonságok egyikéről beszélünk. De a végtelen alázat a társakhoz, hitem az edzőmben, önmagamban, illetve a játékostársaimban legalább olyan fontos. Kivált, mert együtt kell tűrnünk a viszonylagos unalmat.
Vajda Attila
 
Ez az egyik legfontosabb, a szürke egyhangúságot el kell viselni. Az egyhangúság pedig bármikor megvan, mindig monoton, amit végzünk, naptól vagy évszaktól függően. Aki ezt leküzdi, mentális állapotát óhatatlanul fejleszti, és akkor is tud koncentrálni, amikor az ellenfél esetleg már nem tud. Ezzel pedig el lehet dönteni egy versenyt. Amikor gyötör a monotónia, azt szoktam mondani, ha nő lennék, nem szeretnék saját magam barátnője lenni.
Berki Krisztián
 
Nagyon igaz. Ugyanabban az időpontban felkelni, ugyanakkor edzeni, ugyanazokat az elemeket begyakorolni. Hát nem túl változatos.
Kovács Katalin
 
Hamis. Annyira szeretek kajakozni, hogy szeretem az egyhangúságát is. Sokkal fontosabb dolgok vannak ennél. Fontosabb, hogy élvezzem a mozgást, a mozgás örömét, a hajó siklását. Ha ezt jól csinálom, örömet okoz, nem számít, hogy ez kívülről esetenként monotonnak látszik. Minden reggel, amikor kimegyek a partra, végtelenül szerencsésnek érzem magam. Mert rálelni arra az útra, ami csak a tiéd, és amit úgy szeretsz, keveseknek adatik meg.
Sidi Péter
 
Így van.
Mészáros Anett
 
A gyakorlás esetleg monoton, de már az erősítés is lehet változatos.
Van-e olimpiai fogadalma, emlékezteti-e mindennapjaiban valami Londonra?
 
 
 
Cseh László
 
Konkrét nincs, de életem olimpiájára készülök.
Janics Natasa
 
Még nem voltam soha Londonban, ezért csak azt fogadtam meg, el akarok oda jutni. Már a várandósság alatt is csiszolgattam az angolomat.
Pars Krisztián
 
Furcsa dolog ez nagyon, mert minden lépésemet Londonért teszem. Minden nap találkozom is vele a hírekben, újságokban. Amikor a súlyemelő Nagy Péter versenyét néztem az áprilisi Európa-bajnokságon, szinte beleéltem magam a helyébe. Már a fotelben versenylázam lett, pedig még április volt, és száz nap hátra. Én a többi magyar versenyétől is pluszerőt kapok, tudom magam spannolni tőle.
Kiss Gergő
 
Nincs
Vajda Attila
 
A telefonomon a londoni arany a háttérkép, mindig emlékeztet rá. Fogadalmam nincs, ennyi épp elég.
Berki Krisztián
 
A telefonomba nagyon sok mindent beírtam, különösen arra a két napra, amikor jelenésem lesz. Ellopták. Az idézetek, a gondolatok, legbelül bennem vannak, mert az a mondás nagyon kifejező, hogy a kézirat sosem ég el.
Kovács Katalin
 
Nincs
Sidi Péter
 
A telefonom és a laptopom háttere. Már 2010-ben posztert vittem a komáromi lövészklubba. A lehetetlen hiányzik a szótáramból.
Mészáros Anett
 
2010 óta nincs