TOLLASLABDA

2012.07.28. 08:29

A verseny és lebonyolítás

Öt számban – férfi egyes, női egyes, férfi páros, női páros és vegyes páros – avatnak bajnokot. Összesen 176 sportoló indul Londonban, 86 férfi és 86 női versenyző. Minden résztvevő nemzet maximálisan három versenyzőt nevezhetett. Egyesekben 16, párosokban nyolc csoportot sorsolnak, ahonnan a körmérkőzések után a csoportelső jut a legjobb 16, illetve a legjobb nyolc közé, ahonnan egyenes kiesés rendszerben folytatják. A versenyek július 28-án kezdődnek és augusztus 5-én fejeződnek be.

A helyszín

Fotó: Michael Regan / Europress / Getty

A versenyeket az 1934-ben megnyitott, majd 2006-ban felújított Wembley Arenában rendezik, amely közvetlenül a Wembley Stadion mellett található. Az aréna 12 500 néző befogadására alkalmas, a tollaslabda versenyeket közel hatezren tekinthetik meg a helyszínen.

Az olimpiai múlt

A sportág 1972-ben mutatkozott be az olimpián, majd hosszú szünet után 1992-től lett állandó program. Eddig nyomasztó az ázsiai fölény, a korábban kiosztott 76 éremből csak hét – négyszer dán, kétszer brit, egyszer pedig holland – nem jutott más kontinensnek. Kína toronymagasan vezet, eddig 30 éremhez jutott.

A magyarok

1992-ben Harsági Andrea, Dakó Andrea és Fórián Csilla az első körben esett ki. 1996-ban Ódor Andrea az első kört túlélte és a másodikban búcsúzott.

Olimpiai bajnokaink

A fentiekből következően magyar sportoló még nem nyert tollaslabdában olimpiát.

Fotó: Jamie Squire / Europress / Getty

A sportág legendás olimpiai alakjai

Az ázsiaiak közül, a férfiaknál az indonéz Joko Suprianto 1992 és 1995 között mindent megnyert, csak olimpiát nem. A kínai Lin Dan viszont Peking bajnoka, emellett 2006 óta folyamatosan nyeri a világbajnokságokat, ötnél tart. A 36 éves dán, Peter Gade-Christiansen öt Európa-bajnoki címet nyert eddig.

A nőknél a legnagyobb egyéniség a kínai Li Lingvej, akinek az volt a legnagyobb bánata, hogy aktív korában még nem rendeztek tollaslabda versenyeket az olimpián. A most 48 éves sportolót minden idők legjobb női tollaslabdázójának tartják. Ami neki nem sikerült, az összejött 1992-ben az indonéz Susi Susantinak, aki 1990 és 1995 között gyakorlatilag verhetetlen volt, összesen 11 címet – olimpia, világbajnokság, Grand Prix, világkupa – nyert.

Tudta-e…

…hogy a világ legnagyobb tollaslabdája az Egyesült Államok-beli Kansas City városának múzeumában található és közel 5,5 méter magas?
…hogy a legjobb tollaslabda elkészítéséhez a liba bal szárnyából kell a tollat választani?

A legutóbbi világversenyek győztesei

 
 Olimpia
 vb
 Eb
Férfi egyes Lin Dan (kínai) Lin Dan (kínai) Peter Gade-Christensen (dán)
Női egyes Csang Ning (kínai) Vang Jihan (kínai) Tine Rasmussen (dán)
Férfi páros Markis Kido, Hendra Setiawan (indonéz) Caj Jün, Fu Hajfeng (kínai) Lars Paaske,
Jonas Rasmussen (dán)
Női páros Du Csing, Jü Jang (kínai) Vang Hsziaoli,
Jü Jang (kínai)
Valerija Szorokina,
Nyina Viszlova (orosz)
Vegyes páros Li Jong-dae, Li Hjo-jung (dél-koreai) Csang Nan, Csao Jünlej (kínai) Thomas Laybourn,
Kamilla Rytter Juhl (dán)

A sportág olimpiai éremtáblája

 
 Arany  Ezüst  Bronz  Összes
Kína 11 6 13 30
Dél-Korea 6 7 4 17
Indonézia 6 6 6 18
Dánia 1 1 2 4
Malajzia 0 2 2 4
Nagy-Britannia 0 1 1 2
Hollandia 0 1 0 1