Újra szuperdressz borzolja a kedélyeket

2012.07.27. 16:49

Akár két százalék előnyt is jelenthet a brit olimpiai csapat új dressze, írja a Daily Mail. A sportolóknak nem kötelező az Adidas új fürdőruháját viselniük, de a többségük minden bizonnyal ezt fogja választani.

A ruhát Ian Thorpe, az ausztrálok legendája is tesztelte, szerinte a kétszázalékos teljesítménykülönbség „ugyan minimálisnak hangzik, de nagy jelentősége lehet".

Ismétli magát a történelem

A szuperdressz-sztori nem véletlenül cseng ismerősen. A Speedo 2009-ben állt elő a hivatalosan LZR Racernek, a köznyelvben csak cáparuhának nevezett szuperdresszével. A ruha egyik trükkje merevsége volt - ami miatt sokan idegenkedtek is viselésétől. A merevítések ideális testhelyzetbe hozták az úszót és javították az izmok oxigénellátását. A ruha ráadásul vízhatlan volt, csökkentve az ellenállást. Hogy milyen jól működött, azt mindennél jobban bizonyítja, hogy a 2009-es pekingi világbajnokságon a 25 világrekordból 23-at megdöntöttek. Viselését 2010 januárjában tiltották be.

article-0-143AAA37000005DC-142 306x423

A gyártó képviselői szerint dresszük 32 százalékkal kevesebb vizet szív magába a rivális termékeknél, ráadásul döbbenetesen könnyű. A 2008-as olimpián a kétszeres bajnok német Britta Steffen szuperdressze 208 grammos volt, az új 100 grammos. Az Adidas a briteken kívül a német, a francia és az ausztrál úszóknak is szállított az új dresszből.

"A tesztelőink le voltak nyűgözve" - mondta a gyártó képviselője. Az új ruha a cápadresszhez hasonlóan alátámasztja az izomzatot, merev. De míg a cáparuhát betiltották, ez megfelel a nemzetközi úszószövetség előírásainak.

De így is technológiai előnyt nyújt viselőinek, amiből persze rögtön botrány is lett. Ryan Lochte, az amerikaiak sztárja csütörtökön már elégedetlenkedett is, hogy riválisai pusztán dresszük miatt előnybe kerülhetnek. „Ha rajtam múlna, mind fecskében versenyeznénk" - nyilatkozta.