Ütésük gyorsabb, mint egy Ferrari

2012.07.28. 00:19
A pécsi sportcsarnokot avató malajziai és a 332 km/h-val ütő kínai is pályára lép a tollaslabdázók mezőnyében.

Szombaton a tollaslabda küzdelmek is elkezdődnek Londonban, pécsi csarnokavató és ütésrekorder a mezőnyben.

A világranglistán második kínai Caj Jun és Fu Hajfeng párosa az ausztrál Ross Smith–Glenn Warfe-duó ellen lép pályára este héttől. Hajfeng még 2005-ben világ leggyorsabb ütését hozta össze, a Sudirman-kupa egyik mérkőzésén 332 km/h-s erősségűt csapott, ezzel új rekordot állított fel. A sztár korábban videósorozatot is indított, melyben ütéseinek titkaiba igyekezett beavatni az érdeklődőket.

Négy évvel később a malajziai Tan Boon Heong az egyik sportszergyártó tesztjén 421 km/h-s ütést produkált, jócskán felülmúlva ezzel Hajfeng rekordját. Rekorddöntés azonban mégsem történt, legalábbis hivatalosan, ugyanis nem egy jegyzett mérkőzésen történt az ütés, és a Nemzetközi Tollaslabda Szövetség képviselői sem voltak jelen az eseményen. Boon Heong szintén indul a párosok mezőnyében, Koo Kien Kat oldalán a japán Kawamae-Sato duó ellen kezdenek.

A férfi egyesek sztárjaira hétfőig kell várni. A világranglistán második Lee Chung Wei július 30-án játszik a finn Lang ellen, habár egy ideig az is kétséges volt, hogy egyáltalán ott lesz az olimpián. A malajziai a május végén megrendezett Thomas Cup egyik mérkőzésén szenvedett súlyosnak tűnő bokasérülést. Sírva vitték le a pályáról, félő volt, hogy lemarad az olimpiáról.

A pekingi ezüstérmes Wei képességeiről már hazai közönség is meggyőződhetett: három éve Pécsen tollaslabdacsarnok-avatón vendégeskedett, a dán Európa-bajnok Kenneth Jonassen ellen játszott gálameccset.

A nagy visszatérője is van a tollaslabdának a londoni olimpián Tony Gunawan személyében. A 37 éves sportoló 2000-ben, a sydney-i olimpián még indonéz színekben nyert aranyat párosban. 2001 óta az amerikaiknál edző és játékos, 2005-ben pedig mostani páros társa, Howard Bach oldalán nyert világbajnokságot. A világranglistán 26. helyezett páros szombat este fél héttől a koreai világelső Lee Yong Dae-Chung Jae Sung duó ellen igyekszik helytállni.