Vajda: Nem akarok kifogásokat keresni

2012.08.08. 11:41
A címvédőként induló Vajda Attila lemaradt a dobogóról, hatodik lett a kenu egyesek 1000 méteres döntőjében.

A Londontól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban kora reggel szürke volt az égbolt, szitált az eső, de a rajtra kiderült, és a nézők - köztük jó pár, zászlóval felszerelkezett magyar - már napsütésben szurkolhattak a lelátókon. A létesítmény befogadóképességét a játékokra 30 ezer fősre növelték, az első döntős napon telt ház, fantasztikus hangulat várta a versenyzőket.

A Pekingben és tavaly, a szegedi világbajnokságon is győztes, 29 éves Vajda Attila arra készült, hogy megismételje négy évvel ezelőtti sikerét. A nyolcas döntőben a német Sebastian Brendel, az üzbég Vagyim Menkov, a 2004-ben aranyérmes spanyol David Cal, az orosz Ilja Stokalov, a francia Mathieu Goubel, a kanadai Mark Oldershaw és a fehérorosz Alekszandr Zsukovszkij volt az ellenfele. Storcz Botond szövetségi kapitány azt mondta, a szegedi kenusnak minden esélye megvan a címvédésre, de biztos benne, nem fogják könnyen adni az újabb aranyat.

05
Fotó: Huszti István / Index

A magyar nem kezdett jól, beragadt a rajtnál, féltávnál csak a nyolcadik helyen haladt, az élen Menkov, Brendel és Goubel nagyon elment a többiektől. Négyszáz méterrel a cél előtt Vajda megpróbálta megnyitni a hosszú hajrát, de a hajója csak nem akart megindulni, a vezető hármas, ezzel együtt a dobogó pedig egyre távolodott. Brendel magabiztosan vezetett, ekkor már látszott, hogy Vajdának csodára lenne szüksége az éremszerzéshez. Ez nem következett be, miközben a friss Európa-bajnok Brendel már a célban ünnepelt, a magyar a hatodik helyen ért célba.

„Nem esett szét ez a verseny, pedig rosszul rajtoltam, igazából ennyi volt bennem, mindent megtettem, ennyire volt elég. A mezőny összetorlódott. Négy éve még viszonylag könnyen nyertem, azóta is voltak világbajnoki címeim, de időközben nagyon megerősödtek a riválisok, korábban is mondtam, nyolcan hasonló erőben vagyunk. Fél másodpercen belül sokan voltak. Büszke vagyok, hogy ebben a mezőnyben mehettem" - lihegte a partra érkezése után.

„Nem akarok kifogásokat keresni, tiszta a lelkiismeretem. Annyit azért meg kell említenem, hogy otthon melegebb van, melegebb a víz, ebből adódóan más a víz sűrűsége is. Ha esetleg korábban kijövök, de folytathatnám a ha-val kezdődő mondatokat, ám semmi értelme. A szívem-lelkem benne volt ebben a pályában."

Hozzátette még, hogy kicsit nomád körülmények közt készült, mert nem talált sehol sem olyan helyet, ahol húzódzkodni tudott volna, neki pedig a bemelegítéshez szüksége van erre. Csak ergométerrel tudott bemelegíteni, ami neki kevés.

„A felkészülés alatt is megtettem mindent, ennyire volt elég” - összegzett. 1948 óta nem volt ismétlő ezen a távon, neki sem sikerült.

Eredmények

C-1 1000 m, olimpiai bajnok:
Sebastian Brendel (Németország) 3:47.176 p
2. David Cal (Spanyolország) 3:48.053
3. Mark Oldershaw (Kanada) 3:48.502
...6. VAJDA ATTILA 3:50.926