Váratlanul jól teljesít a brit határőrség

2012.07.27. 17:08

Az olimpia előtti legnagyobb aggodalmak egyike a brit határellenőrzés állapota és minősége volt. A brit reptereken olimpia nélkül is bármikor kialakulhattak sorok az országba belépésnél, korábban volt már példa két és fél órás beléptetési procedúrára is. Ennek azonban vége, írja a Daily Telegraph, ráadásul nem is akárkire hivatkozva.

Maga a miniszterelnök, David Cameron állítja, hogy a beléptetés már-már túl gyors. Neje, Samantha Olaszországból utazott haza a héten, és a Heathrow-n ideje se volt előhalászni retiküljéből az útlevelét, már sorra is került.

A Telegraph saját mérései is alátámasztják a miniszterelnök tapasztalatát. Mint írják, csütörtökön 18 perc volt a leghosszabb várakozási idő a 3. terminálon az EU-n kívüli beutazók sorában. A többi terminálon nyolc percnél tovább senkinek sem kellett várnia.

Nem véletlenül. A brit határőrség a fiaskótól rettegve jelentősen megerősítette a reptéri határállomások személyi állományát. Az olimpia alatt folyamatosan 300 határőr teljesít szolgálatot a reptereken, ahol csúcsidőben minden átkelő nyitva lesz.

A munkáspárti ellenzék ennek ellenére is elégedetlen. A heathrow-i körzet munkáspárti képviselője újra lemondásra szólította a bevándorlási minisztert, attól tart ugyanis, hogy a katasztrofális állapotok az olimpia után visszaállnak. A Telegraph szerint a minisztérium most azt tervezi, hogy a játékok után kockázatalapú ellenőrzési rendszert vezet be, azaz mondjuk egy iskoláscsoportot komolyabb ellenőrzés nélkül is beléptethetnek, hogy több idő jusson a gyanús alakok vizsgálatára.