Elbúcsúztatták a debreceni olimpikonokat

2012.07.23. 16:33

A város és a klub vezetői hétfőn elbúcsúztatták a Debreceni Sportcentrum olimpiára utazó három versenyzőjét, Risztov Éva úszót, Kazi Tamás futót és Madarász Tamás cselgáncsozót.

Orendi Mihály, a DSC ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy míg négy éve Pekingben csak egy versenyzőjük vehetett részt az olimpián, addig idén hárman is ott lesznek a játékokon úgy, hogy a magyar csapat létszáma kevesebb mint 2008-ban volt. Kósa Lajos polgármester hatalmas sportteljesítménynek nevezte, miszerint Risztov Éva és Madarász Tamás is úgy tudta beverekedni magát az olimpiai keretbe, hogy korábban már felhagytak a versenysporttal. A korábbi labdarúgó Kazi Tamásról szólva pedig úgy fogalmazott: "lám, focistaként is ki lehet jutni az olimpiára, csak jó számot kell választani."

Kazi a felkészüléséről beszélve kiemelte, viszontagságos volt az idei éve, de már túl van azon a formahanyatláson és edzettségi problémán, ami miatt kihagyta a helsinki Eb-t. Mivel versenyszámában, 800 méteren nagyon sűrű a mezőny, szerinte óriási szenzáció lenne a döntőbe jutás, de megpróbál meglepetést okozni. Számomra az olimpia egy ajándék így százévesen" - mondta a három számban, 400 és 800 méter gyorson, illetve a 10 km-es nyíltvízi versenyben is érdekelt Risztov , aki azt jegyezte meg, hogy egy nagyon jól sikerült ob-n és Eb-n van túl.

Madarász Tamás számára az olimpia "ajándék a négyzeten", mert már felhagyott a versenysporttal és a civil életben kezdett dolgozni, amikor értesítették arról, hogy a cselgáncsban alkalmazott bonyolult pontrendszer sajátosságai miatt bekerült az utazó keretbe. Ugyanakkor mint hangsúlyozta, azóta kemény edzésbe kezdett, és jelezte: "nem azért dolgoztam, hogy 10-20-30 másodpercért utazzak Londonba." A búcsúztatáson egy ajándékcsomaggal lepték meg Csősz Imre debreceni cselgáncsozót, aki húsz éve, a barcelonai olimpián szerzett bronzérmet.