Javulhat az olimpikonok egészségügyi ellátása

2012.05.21. 15:28

Javulhat a magyar olimpikonok egészségügyi ellátása annak az együttműködésnek köszönhetően, amely a Magyar Olimpiai Bizottság és a General Electric között konkretizálódhat a közeljövőben. Ezt Borkai Zsolt, a MOB elnöke jelentette be a GE hétfői sajtótájékoztatóján.

"Egyelőre a szárnypróbálgatás időszakában vagyunk, a MOB és a GE közötti szerződést terveink szerint még az olimpia előtt aláírjuk. Sportolóink színvonalas egészségügyi ellátása nagyon fontos, ez a cég korszerű digitális diagnosztikai eszközeinek segítségével kibővülhet, és az új támogatással nagyobb lendületet kaphat" – fogalmazott Borkai. Bejelentették, hogy a vállalat a londoni olimpia rendelőintézetét is korszerű diagnosztikai berendezésekkel látja el. Ezeknek köszönhetően a legkisebb rándulások és húzódások is azonnal kimutathatóak, a mobil eszközökkel akár már a versenypályán megállapítható, hogy a sérült sportolónak pontosan milyen ellátásra van szüksége. Ezeket a berendezéseket Magyarországon gyártják.

A GE az olimpia alkalmából egy 40 százalékos energiamegtakarítást biztosító technológiával korszerűsítette a londoni Tower-híd díszkivilágítását, ezt május 30-án fogják ünnepélyes keretek között üzembe helyezni. Ennek a projektnek is voltak magyar vonatkozásai, a fejlesztésben ugyanis hazai mérnökök is részt vettek.

A sajtótájékoztatón megjelent Imre Géza párbajtőrvívó is. A negyedik olimpiájára készülő versenyző jó formában készül a játékokra, bő egy hete, a stockholmi Grand Prix-n második lett. "Sikerült túllőnöm a saját elvárásaimon, mert az év elején őszintén szólva még egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy ki tudok jutni Londonba" – jelentette ki, majd hozzátette, most az az időszak következik az olimpiai felkészülésben, amelyet a legjobban szeret. Lazítania azonban még nem lehet, mert a következő hetekben még rajthoz kell állnia a berni és az olaszországi Vk-n, s az ezeken való szereplés dönti majd el, hogy Londonban milyen erősségű ellenfelekkel kerül össze. Imre hozzátette: furcsa érzés, hogy most először kizárólag egyéniben indulhat az olimpián, csapattársai kizárólag az ő felkészítését segítendő utaznak le vele a tatai edzőtáborba.

Egy újságírói kérdésre szóba került a magyar vívóknak a kvalifikáció alatt nyújtott várakozás alatti teljesítménye. Borkai ezzel kapcsolatban elmondta: ennek okait egy órán keresztül lehet sorolni. Az elnök kiemelte, a bízik abban, hogy a vívószövetség vezetői az olimpia után egy új struktúra kialakításával újra a világszínvonalra tudják felhozni a sportágat.

"Látom az akaratot minden oldalról, ehhez a Magyar Olimpiai Bizottság is minden támogatást biztosítani fog" – jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy a MOB-nak London után át kell gondolnia azt, hogy milyen sportágakat emel ki, illetve von be a TAO-rendszerbe. "Képtelenség minden sportágat száz százalékban állami forrásokból támogatni, ha ezt tesszük, elaprózzuk az erőinket".