London: a húszba készünek a hegyikerékpárosok

2012.07.18. 08:12

A jövő pénteken kezdődő londoni olimpia két magyar hegyikerékpáros indulója, Benkó Barbara és Parti András egyaránt a legjobb húsz közé szeretne bekerülni. Jelenleg mindketten a Mátrában edzőtáboroznak, és a vasárnapi, pilisvörösvári országos bajnokságon címvédőként állnak rajthoz. Az olimpia előtt még lesz egy versenyük: július 28-án a franciaországi világkupa-futamon szerepelnek, aztán augusztus 4-én utaznak Londonba. A nők versenye augusztus 11-én, a férfiaké egy nappal később lesz.

A 22 éves Benkó - aki az első magyar női hegyikerékpáros olimpikon - szerint nehezebb kijutni az olimpiára, mint ott jól szerepelni. "Csupán harminc női induló lesz, a húsz közé jutással maximálisan elégedett lennék, de titkon reménykedem abban, hogy meglepetést tudok okozni a nagyobbaknak egy ennél még szebb helyezéssel is" - jegyezte meg a mezőny második legfiatalabb kerekese. "Négyen leszünk U23-as versenyzők. Tapasztalatlanok vagyunk, ez lesz az első olimpiánk, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk felvenni a versenyt az idősebbekkel. A kvótaszerzés is bizonyítja, hogy ott a helyünk, számolni kell velünk" - tette hozzá a 2008-ban junior vb-ezüstérmes Benkó.

Partinak ez lesz a második olimpiája, négy éve Pekingben a 23. volt. "Nagyon nagy dolog, hogy a férfi és női számban is ott leszünk Londonban, hiszen egyre nehezebb kvótát szerezni. A célom, hogy megjavítsam a pekingi 23. helyemet, a vágyam a top20-ba kerülés" - mondta Parti.

Azt mindketten kiemelték, hogy főleg a pénzhiány miatt még nem tesztelhették a londoni pályát, viszont sok videót, képet megnéztek róla. A technikás, gyors terepen sok lesz a sziklás rész, és a jobb közvetíthetőség miatt kevés szakasz fut a fák között.