Magyar katonaolimpikonokról nyílt kiállítás

2012.04.24. 19:49

A modern kori olimpiai játékokon - 1912 és 2004 között - érmet szerzett 64 magyar katonasportoló személyes relikviái, válogatott fényképei és filmfelvételei, kitüntetései, diplomái és sportfelszerelései is láthatók a Dobogósok mundérban című, kedden nyílt kiállításon a budapesti Hadtörténeti Múzeumban, ahol a Katonaolimpikonok című könyvet is bemutatták.

Grosics Gyula és Puskás Ferenc futballcipője és az Aranycsapat labdája mellett mások mellett Kárpáti Rudolf hatszoros kardvívó olimpiai bajnok vívófelszerelését, Takács Károly kétszeres olimpiai bajnok sportlövő balkezes pisztolyát és olimpiai lőlapját, Harangi Imre ökölvívó bokszkesztyűjét és más ereklyéket is láthatnak az érdeklődők a budai Várban.

Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára a megnyitón hangsúlyozta, hogy a kiállításon bemutatott 64 olimpikon közül sokaknak élethivatást jelentett a katonai szolgálat, voltak, akik élsportolóként csatlakoztak a hadsereghez. Kifejtette, hogy a kiállítás egyik aktualitása az idei londoni olimpia, a másik pedig az, hogy idén lesz 100 éve, hogy 1912-ben Stockholmban a magyar kardcsapat tagjaként három katonatiszt: Berti László, Mészáros Ervin és Schenker Zoltán először nyertek aranyérmet az újkori olimpiák történetében.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a tárlaton olyan sportsikereket is bemutatnak, amelyek egyéni helytállást mutatnak. "Van egy sportlövő aki egy balesetben elvesztette a jobb kezét, de megtanult bal kézzel lőni és így szerzett két olimpiai aranyérmet" - magyarázta Takács Károlyra utalva, akit 1938 szeptemberében csaknem végzetes baleset ért: egy hadgyakorlaton egy gránát felrobbant a kezében és szétroncsolta jobb kézfejét.

Szakály Sándor történész a sportolói életutakat, arcokat és pillanatokat felelevenítő Katonaolimpikonok című könyvet mutatta be. Győr Béla és Klész László közös kötete kronológiai sorrendben ismerteti a modernkori olimpiai játékokon éremszerző, pontszerző vagy a versenyeken résztvevő hivatásos katonasportolókat. "Minden egyes életút azt mutatja, hogy a sportolók a haza és a sport iránt elkötelezett személyek voltak" - jegyezte meg.

1896 óta eltelt több mint száz év alatt a katonák több tucat aranyérmet nyertek, emellett számos második és harmadik helyezést érték el. A tárlat szeptember 30-ig tart nyitva.