Packázik Szaúd Arábia a NOB-bal, nem indít nőket

2012.07.11. 19:03

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) utasítása ellenére sem rendezett olimpiai selejtezőt nők számára Szaúd-Arábia, így az országot az eddigiekhez hasonlóan csak férfiak képviselik majd a július 27-én kezdődő londoni játékokon.

A NOB ugyanakkor közölte, folyamatosan tárgyal a szaúdiakkal arról, hogy szakítsanak azzal a hagyománnyal, amely szerint csak férfiak szerezhetnek kvótát és versenyezhetnek az ötkarikás eseményen. A Szaúdi Olimpiai Bizottság június végén még arról számolt be, hogy indít női sportolót a londoni játékokon, amelyen az országot atlétikában, súlyemelésben és díjlovaglásban képviselik versenyzők.

„A továbbiakban is egyeztetünk az ügyben a Szaúdi Olimpiai Bizottsággal, s reménykedünk a pozitív végkifejletben" - írta a NOB szerdai közleményében.

Szaúd-Arábia mellett Katar és Brunei nem szerepeltetett még soha női sportolót olimpián. Katar ugyanakkor februárban jelezte, hogy a NOB-tól kapott két női kvótát kihasználva az úszó Nada Arkajit és a sprinter Nor al-Malkit nevezi a londoni játékokra.