1920 - Antwerpen

2012.04.17. 13:44 Módosítva: 2012.04.17. 14:23
Pedig a NOB elnöksége a stockholmi olimpiász után szinte egyöntetűen Budapestet favorizálta, mint a rendezésre legesélyesebb pályázót. Antwerpen is benn volt ugyan a kalapban, de a futottak még kategóriában. Jött azonban az első világháború, mely alapjaiban rengette meg a mozgalmat. Először ugye, elmaradt az 1916-os, hatos sorszámot viselő berlini rendezvény, majd a Magyarország - és vele a többi vesztes - vált kegyvesztetté, így a budapesti rendezés is ad acta került. Az új helyszínt hosszas vita előzte meg, Antwerpen mellett Lyon, Párizs és több amerikai város is kandidált, a NOB végül "a háborúban tanúsított helytállás" indokával a belga városnak adta a játékokat.
 

Nem a legjobb előjelekkel kezdődött a szervezés. A háborúban sok sportoló életét vesztette, még az is felmerült, hogy hadiolimpiát tartanak. Végül ismét Coubertin szava döntött, maradtak az eredeti formulánál. Arra azonban még a báró sem volt képes, hogy elérje: a rendezők hívják meg a veszteseket (Ausztriát, Magyarországot és Németországot), valamint az új országok közül Lengyelországot és a kommunista Szovjetuniót. S akik eljöttek sem képviseltették magukat a legerősebb csapattal: az USA és Nagy Britannia csak jelképes együttest küldött. A belgák - London és Stockholm után harmadszor - építettek egy olimpiai stadiont (a Club de Beerschot stadionjából), s ezzel részükről be is fejeződött a beruházás. A megnyitóünnepség viszont rengeteg újítást hozott. Ekkor jelent meg először az ötkarikás zászló, ekkor engedtek el először békegalambokat, volt olimpiai eskü és misézés.

A házigazdáknak pedig ekkor ment el a kedvük először. A belépők drágák voltak, az eső miatt a stadion küzdőtere katasztrofális. Az atlétikai versenyeken a futópálya tocsogott a sártól. Ez azonban nem gátolta a legkiválóbbakat, hogy eredményeikkel elkápráztassák a világot. Charles William Paddock például stílusával okozott meglepetést: nem egyszerűen beszaladt a célba a 100 méteres síkfutás döntőjében, hanem bedobta magát - így előzve meg vetélytársait. E mellett még a 4x100-as váltónak is tagja volt, így két arannyal térhetett haza. Ugyancsak duplázott a brit Albert Hill is, neki 800-on és 1500-n nem akadt vetélytársa. Atlétikában megszületett az olaszok első olimpiai aranya: Ugo Fregerio nyerte 10 km-es gyaloglásban. A mindössze tizenkilenc éves talján 3 kilométeren rögtön meg is duplázta az olasz éremtermést.

Mégsem ők, hanem egy finn fiatalember lett a játékok sztárja. Paavo Nurmi nagy elődje, a stockholmi bajnok "Hannes" Kolehmainen nyomdokain indult meg a hallhatatlanság felé. (Az előd ekkor már csak a maratonfutásban diadalmaskodott.) Győzött tíz kilométeren, a nyolc km-es terepfutásban és a csapatváltóban. A finn diadalmenet pedig tovább folytatódott. Gerelyhajításban például az első négy helyen északi rokonaink végeztek. Győzött Jonni Myyrä.

Botrányos körülmények között zajlottak viszont az úszóversenyek. A víz hideg volt és feltűnően koszos. Ekkor rendeztek először (és utoljára) nők számára 300 méteres versenyt, ugyanis a 400-at senki sem merte vállalni. Hasonló botrányok kísérték a labdarúgótornát is. A döntőben az angol bíró feltűnően a hazaiakat támogatta a csehek ellenében (adott egy tizenegyest, megadott egy lesgólt és kiállított egy cseh játékost), így azok 0:2-nél a 40. percben levonultak a pályáról. Az sem tetszett a NOB-nak, hogy a rendezők műlovaglást is a programba állítottak, de csak rendfokozattal rendelkező katonák számára. A magyarok távollétében óriási olasz fölény mutatkozott vívásban - minden aranyat ők vihettek haza. Nedo Nadi például mindhárom fegyvernemben vehetett át aranyérmet.

Végül a magyarokról. Az olimpia ideje alatt Budapesten sport témájú előadásokat tartottak és a lapok beszámoltak az antwerpeni játékok eseményeiről. Sőt Vörös Vince, 1500-as bajnokunk rajthoz is állt Belgiumban és végül a negyedik lett. Igaz Vencel Vohlarik néven, csehszlovák színekben.

Az első csonka olimpián - a háború vesztes nemzetei nem kaptak meghívást, így a mieink sem - egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy az amerikaiak visszavették a vezető szerepet, az viszont annál meglepőbb volt - a házigazdák remeklése mellett -, hogy a skandinávok mennyire előretörtek. A norvégok nyári olimpián sohasem szereztek ilyen előkelő helyezést.

Éremtábla
     arany  ezüst  bronz  összes
 1.  Egyesült Államok 40 27 26 93
 2.  Svédország 19 20 24 63
 3.  Belgium 15 12 15 42
 4.  Finnország 15 10 9 34
 5.  Nagy-Britannia 14 16 13 43
 6.  Olaszország 14 6 5 25
 7.  Norvégia 13 10 9 32
 8.  Franciaország 9 17 11 37
 9.  Hollandia 4 2 5 11
 10.  Dánia 3 9 1 13