1932 - Los Angeles: Egy legenda véget ér

2012.04.17. 13:50 Módosítva: 2012.04.17. 14:25
Filmhíradók, utcai plakátok, újsághirdetések adták hírül már jó fél évvel a játékok kezdete előtt, hogy mekkora eseménynek adhat otthont az Angyalok városa. Ennek megfelelően az amerikai közvélemény óriási várakozással tekintett az olimpia elé, s megkülönböztetett figyelem kísérte a sportolókat. Los Angeles zászlóerdőbe borult, egyszóval már csak rossz emlék volt a St. Louis-i olimpia szervezetlensége és hangulattalansága. A rendezők még egy meglepetéssel szolgáltak, hiszen a versenyzők közös helyen, az olimpiai faluban laktak, melyért naponta két dollárt kellett fizetnie mindenkinek. Ezért saját szakácsot, tolmácsot, naponta tiszta ágyneműt és törölközőt kaptak. A falu adat lehetőségeket azonban csak a férfiak élvezhették, ugyanis a nőknek ekkor még külön szálláshelyük volt.

A magyar érmesek

Aranyérem: (6)

ökölvívás - Énekes István, légsúly, torna - Pelle István, műszabadgyakorlat és lólengés, vívás - Piller György, kard egyéni, kardcsapat: Piller György, Gerevich Aladár, Glykais Gyula, Kabos Endre, Nagy Ernő, Petschauer Attila, vízilabda - Barta István, Bródy György, Halassy Olivér, Homonnai Márton, Ivády Sándor, Keserű II. Alajos, Keserű I. Ferenc, Németh János, Sárkány Miklós, Vértesy József

Ezüstérem: (5)

birkózás - Kárpáti Károly, szf. könnyűsúly, Zombori Ödön szf. légsúly, művészeti versenyek - Manno Miltiádész, szobrászat, torna - Pelle István, egyéni összetett és korlát

Bronzérem: (5)

vívás - Bogen Erna, női tőr, Kabos Endre kard, lövészet - Soós-Hradetzky Zoltán, kisöbü sportpuska fekvő, birkózás - Tunyogi József, szf. nagyközépsúly, úszás - 4x200-as gyorsváltó: Wannié András, Szabados László, Székely András, Bárány István

A gazdasági nehézségek és a nagy távolság ellenéra 47 magyar sportoló indulhatott Los Angelesben, és a csapat erejét mi sem mutatja jobban, minthogy hatodik helyen végeztünk az éremtáblán. Mint ahogy az már 1908 óta megszokottá vált, taroltak a kardozók, hiszen a csapatverseny mellett egyéniben is magyar vívó, Piller György állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Jellemző a mieink fölényére, hogy a csapatdöntőben az olaszok 9:2-es magyar vezetésnél feladták a kilátástalan harcot. Ezen az olimpián debütált egyébként a magyar csapatban Gerevich Aladár, minden idők egyik legeredményesebb olimpikonja.

Kiköszörülték az amszterdami csorbát vízilabdázóink is, akik a németek 6:2-es legyőzésével elhódították a rég megérdemelt trófeát. Ez volt a Komjádi-féle csapat a csúcsra ért. Ha egy üzlet beindul_ - gondolhatták a boksz magyar szerelmesei, amikor Énekes István végigütötte magát a teljes mezőnyön. Pedig nem volt egyszerű dolga a magyar légsúlyúnak, hiszen az elődöntőben a hazaiak egyik kedvencével, a döntőben pedig a mexikói Cabanas-szal kellett mérkőznie. 1928 után tehát ismét volt ökölvívó-aranyunk. Csúcsra ért a magyar gumiember, Pelle István is, aki tornasportunk első két aranyával (lólengés és talaj) térhetett haza a nyugati partról. Nem sikerült viszont a dobogó tetejére állnia két szabadfogású birkózónknak: Zombori Ödönnek és Kárpáti Károlynak még négy évet kellett várni a bajnoki címre.

Óriási felháborodás kísérte végig az egyébként magas színvonalú atlétikai versenyeket. A világ ünnepelt csodafutója,a finn Paavo Nurmi ugyanis nem állhatott rajthoz a játékokon, mi több élete végéig tartó eltiltást kapott. A bírák ugyanis profinak titulálták, mivel Nurmi versenykörútjai alatt elfogadta az utazási költségek, étkezés stb. megtérítését meghívóitól. A harmincöt éves, 29 világcsúcsot futó atléta így 1933-ban bejelentette visszavonulását. Az atlétikai versenyek sztárja így egy fekete bőrű hazai atléta, Eddie Tolan ("Éjféli express") lett, aki előbb célfotóval nyert 100 méteren, majd simán 200-on. Ennek ellenére - bőrszíne miatt - a csapatvezetők nem engedték elindulni a 4x100-as váltóban. Egyébként Tolan volt az első néger, aki futószámban nyert olimpiai bajnoki címet. A nőknél is megvolt a hazai kedvenc, Mildred "Babe" Didrikson, aki 80 gáton és gerelyhajításban győzött. Babe az olimpia után visszavonult, egyesek szerint korán. Tizennyolc éves volt.

Úszásban nem sok babér termett a magyaroknak, de a férfiaknál a hazaiaknak sem. A japán úszók egészen fantasztikus világcsúcsokat repesztettek, egymást segítve múlták felül a többi nemzet úszóit. Az amerikaiak a nőknél vigasztalódhattak, ott még ők arattak. A japán úszófölényhez volt hasonlatos az olasz kerékpárosok, valamint a svéd és finn kötött-, amerikai szabadfogású birkózók szereplése. Sor került egy posztumusz aranyérem átadására is: Toni és Franz Schmied kapta, akik 1931-ben megmászták a Matterhorn északi falát. Előbbi már nem tudta átvenni az aranyérmet.

Éremtábla
     arany  ezüst  bronz  összes
 1.  Egyesült Államok 44 36 30 110
 2.  Olaszország 12 12 12 36
 3.  Franciaország 11 5 4 20
 4.  Svédország 10 5 9 24
 5.  Japán 7 7 4 18
 6.  Magyarország 6 5 5 16
 7.  Németország 5 12 7 24
 8.  Finnország 5 7 12 24
 9.  Nagy-Britannia 5 7 5 17
 10.  Lengyelország 3 2 4 9