1956 - Melbourne: A forradalom árnyékában

2012.04.17. 13:56 Módosítva: 2012.04.17. 14:26
A NOB részéről még az is felmerült, hogy - az ókorhoz hasonlóan, ahol olimpia alatt nem lehetett háborúskodás - halasszák el, esetleg meg se rendezzék a melbourne-i olimpiászt. Aztán győzött a sport, s megkezdődtek a versenyek. Első alkalommal fordult elő, hogy két ország (két kontinensen) ugyanannak a rendezvénynek lehetett házigazdája. A szigorú ausztrál törvények (a lovak behozataláról) miatt ugyanis a lovasversenyeket Stockholmban rendezték. Mivel a láng mindkét városba eljutott, így történetének leghosszabb útját tette meg.

A magyar érmesek

Aranyérem: (9)

torna - Keleti Ágnes (női felemáskorlát), Keleti Ágnes (női gerenda), Keleti Ágnes (női talaj), Női kéziszercsapat - (Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alíz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga), vívás - Kárpáti Rudolf (kard), Kard csapat (Gerevich Aladár, Hámori Jenő, Kárpáti Rudolf, Keresztes Attila, Kovács Pál, Magay Dániel) ökölvívás - Papp László (nagyváltósúly), k-k - K-II 10 000m (Fábián László, Urányi János), vízilabda - Bolváry Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Szívós István, Zádor Ervin

Ezüstérem: (10)

atlétika - Kovács József (10 000m sík), Rozsnyói Sándor (3000m akadály), úszás - Székely Éva (női 200m mell), torna - Keleti Ágnes (női összetett), Női csapat (Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alíz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga), vívás - Párbajtőr csapat (Balthazár Lajos, Berzsenyi Barnabás, Marosi József, Nagy Ambrus, Rerrich Béla, Sákovics József) birkózás - Polyák Imre (kf., pehelysúly) k-k - Hatlaczky Ferenc (K-I 10 000m), Hernek István (C-I 1000m), Parti János (C-I 10 000m)

Bronzérem: (17)

úszás - Tumpek György (200m pillangó), torna - Tass Olga (női ugrás), vívás - Tőr csapat (Fülöp Mihály, Gyuricza József, Marosi József, Sákovics József, Somodi Lajos, Tilli Endre), birkózás - Tóth Gyula (kf., könnyűsúly), k-k - Kiss Lajos (K-I 1000m), C-II 1000m (Mohácsi Ferenc, Wieland Károly), C-II 10 000m (Farkas Imre, Hunics József)

A hazai közönséget két dolog tudta igazán lázba hozni. Az egyik, ha auszi sportoló állt rajthoz valamely számban, más alkalmakkor viszont szimpátiatüntetéseket szerveztek a magyarok mellett. Egy-egy magyar siker osztatlan elismerést, és a hazai győzelemhez hasonló üdvrivalgást váltott ki az ötödik kontinens lakóiból. Persze, ehhez az is kellett, hogy a mieink folytassák a London-Helsinki vonalon beindult éremhalmozást. Az élre mindenképpen Keleti Ágnes neve kívánkozik: a helsinki játékok tornászversenyének egyik legnagyobb alakja ezúttal valóban a legjobbnak bizonyult. Bár a szovjet Larissza Latinyina nyerte az összetettet és az ugrást, Keleti négyszer is visszavágott neki: győzött felemás korláton, gerendán, műszabadgyakorlatban, és a dobogó tetejére állhatott a kéziszer-csapat tagjaként is.

Nem sokkal maradt el mögötte Papp László sem, akinek azonban - lévén bokszban olimpiákon csak egy aranyat nyerhet egy sportoló - három ötkarikás verseny kellett a három aranyhoz. Papp London és Helsinki után Melbourne-ben az amerikai Jose Torrest verte imponáló fölénnyel, s lett az ökölvívás történetének első triplázó bajnoka. (Azóta is csak a kubai Teofilio Stevensonnak sikerült ez a bravúr.) Szinte már unalmas leírni a kardcsapat újabb győzelmét (Gerevich Aladár negyvenhat évesen már a hatodik aranyát gyűjtötte be), amelyhez persze az egyéni diadal is dukált: ezúttal Kárpáti Rudolf állhatott a dobogó tetejére.

Megszületett a magyar kajak-kenusport első olimpiai bajnoki címe is. A Fábián László-Urányi János kenupáros a leghosszabb távon, tízezer méteren verte a mezőnyt. Tovább tartott a magyar korszak vízilabdában is. A Kárpáti György-Gyarmati Dezső fémjelezte alakulat Helsinkiben csak gólkülönbséggel, Ausztráliában viszont már meggyőző fölénnyel állt a végelszámolásnál a mezőny élén. Fantasztikus mérkőzésen győzték le a szovjeteket, mely nem nélkülözhette természetesen a politikai felhangokat sem. Amikor egy fejelés után az egyik magyar játékosnak vérzés miatt ki kellett mászni a medencéből, direkt a kispaddal ellentétes oldalon tette azt, tovább hergelve ezzel a közönséget - a mérkőzés majdnem botrányba fulladt, a közönség szinte széttépte a szovjeteket.

A hazaiaknak persze a sajátjaikra is figyelnie kellett, s végül ők adták a játékok egyik legnagyobb sztárját. Betty Cuthbert három arannyal gazdagította az ausztrál éremkollekciót, nyert a 100, a 200 méteres síkfutásban, valamint a 4x100-as váltó tagjaként. Méltó vetélytársa akadt azonban a férfiaknál: az amerikai Robert Morrow lekopírozta teljesítményét. Nem sokkal maradt el tőlük a szovjet Vlagyimir Kuc sem, aki öt- és tízezer méteren lett bajnok. Nyolc órás csatában dőlt el a magasugrás bajnoki címe, az amerikai Charles Dumas hajnali háromkor ugrotta át a győzelemhez szükséges magasságot. Akadt Papp Lacihoz hasonló triplázó az atlétáknál is: Al Oerter végzett megint a diszkoszmezőny élén.

Újabb korszak ért véget úszásban: a hazai versenyzők megszakították az amerikai férfiak és a magyar nők hegemóniáját. Nyolc aranyat, s emellett rengeteg egyéb érmet, helyezést gyűjtöttek. Közülük is kiemelkedett Murray Rose, aki a 400 és az 1500 gyors mellett a 4x200-as váltó tagjaként is aranyérmes lett. Melbourne-ben kezdődött az évszázad úszónőjének szárnyalása is (bár ezt a címet mi, magyarok inkább Egerszegi Krisztának adnánk, lévén, ő öt egyéni aranyat szerzett, míg a győztes csak hármat), Dawn Fraser hazai medencében nyerte első aranyát.

Éremtábla
     arany  ezüst  bronz  összes
 1.  Szovjetunió 37 29 31 97
 2.  Egyesült Államok 32 25 18 75
 3.  Ausztrália 13 8 14 35
 4.  Magyarország 10 8 6 24
 5.  Olaszország 9 10 7 28
 6.  Svédország 8 5 6 19
 7.  Németország 6 13 7 26
 8.  Nagy-Britannia 6 7 11 24
 9.  Románia 5 3 5 13
 10.  Japán 4 10 5 19