1984 - Los Angeles: Világhatalmi adok-kapok

2012.04.17. 14:04 Módosítva: 2012.04.17. 14:28
Az egész "civakodás" azzal kezdődött, hogy a szovjet hadsereg 1979 karácsonyán bevonult Afganisztánba. Jimmy Carter amerikai elnök elítélte az agressziót, s felszólította a "haladó világot", ne vegyenek rész a moszkvai játékokon. Szavai megértő fülekre találtak: 39 ország képviselői maradtak távol, s 33 ország nem is válaszolt a hívó szóra. Mindössze 81 ország sportolói vonultak fel a megnyitóünnepségen, szegény Misa maci nagyon el volt keseredve.

Az eleddig a játékok sava-borsának számító atlétika így némileg veszített jelentőségéből. Csak a példa miatt, a férfiaknál a kétszáz métert az a Pietro Mennea nyerte, aki Montrealban 4., míg Münchenben 3. tudott csak lenni. Természetesen azért voltak színvonalas döntők is. Hatalmas csatát vívott egymással 800-on és 1500-on Sebastian Coe és Steve Owett. Előbbi a rövidebbik, utóbbi a hosszabb táv világcsúcstartója volt. Szinte "természetes", hogy mindkettő a másik távján tudott győzni. Meglepetés született 3000 akadályon is, a lengyel Malinowski ugyanis hosszú idő után megtörte az afrikaiak hegemóniáját. A nőknél a konkurencia nélkül maradt NDK-s kokszfutók halomra nyerték magukat.

Úszásban már nem tűnt fel annyira a nyugatiak hiánya, s születtek kiváló eredmények. A szovjet Vlagyimir Szalnyikov például elsőként úszott 1500 gyorson 15 percen belül, s ezen kívül bajnok lett 400-gyorson és a 4x200-as váltó tagjaként is. Hatalmas csatát vívott egymással a kétszáz hát döntőjében Wladár Sándor és Verrasztó Zoltán. Utóbbi volt az esélyes, mégis a mindössze tizenhét éves Wladár nyert, Verrasztónak maradt az ezüst. Csík Ferenc 1936-os sikere óta kellett várni az újabb magyar férfi úszóaranyra.

Óriási meglepetést okozott a BKV Előre súlyemelője, Baczakó Péter, aki a bolgár Alekszandrevet legyőzve, 377.5 kilós összetett eredménnyel nyerte a hazai súlyemelés második aranyát. Ugyancsak szinte a semmiből lett bajnok a kisöbü sportpuskások közt Varga Károly. Vitathatatlan volt viszont Magyar Zoltán fölénye lólengésben. A montreali győztes Moszkvában sem akadt legyőzőre. A nőknél tovább fiatalodott a mezőny, 140 centis, harminc kilós lányok repkedtek a levegőben.

Nyolc év után ismét kitettek magukért a birkózók. Növényi Norbert a kilencven, míg Kocsis Ferenc a hetvennégy kilósok közt állhatott a dobogó tetejére. Ökölvívásban nekünk nem jutott arany, a kubai Teofilio Stevenson azonban beállította Papp László csúcsát: triplázni tudott.

Az igazságosság jegyében a szovjetek után az USA kapott lehetőséget a rendezésre. A Los Angeles-i játékok Hollywood jegyében zajlottak, de ennek nem lehettek tanúi a Béketábor tagjai, mivel Moszkva tanácsára távollétükkel tüntettek. A szocialisták közül csak az "el nem kötelezett" (ugye van, aki még ismeri_) Jugoszlávia, és Nicolae Ceaucescu Romániája utazott az Újvilágba.

Az atlétikai versenyek királyának egy fiatal amerikai bizonyult: Kaliforniából indult a világhírnév felé Carl Lewis, aki négyszer is a dobogó tetejére állhatott. Győzött százon, kétszázon, távolugrásban és a 4x100-as váltó tagjaként. Ismét vereséget szenvedett 800 méteren Sebastian Coe, de 1500-on megint győzött. Tízpróbában Dailey Thomson nyert, aki hosszú évekre kibérelte magának a dobogó tetejét. A nőknél középtávon taroltak a románok (Maricita Puica és Doina Melinte), míg a hosszútávok egy mezítlábas brit (eredetileg dél-afrikai), Zola Budd nevétől voltak hangosak.

Hatalmas amerikai fölény jellemezte az úszóversenyeket, az európaiak becsületét a nyugatnémet Michael Gross, alias Albatrosz mentette meg, miután világcsúcsot repesztett 100 pillangón és 200 gyorson. Négy aranyat nyert tornában a román Szőke Kati, és a Romániából az USÁ-ba vándorolt Károlyi Béla számára sem múlt el bajnoki cím nélkül az olimpia: Mary Lou Retton személyében az egyéni összetett bajnokát mondhatta tanítványának. A csapatsportokban a jugoszlávok taroltak: női és férfi kézilabdában, valamint vízilabdában is nyertek. Az amerikaiak begyűjtötték a kosár aranyakat, a férfiaknál egy bizonyos Michael Jordan is a csapat tagja volt.

Éremtábla
     arany  ezüst  bronz  összes
Érmek   1984        
 1.  Egyesült Államok 83 61 30 174
 2.  Románia 20 16 17 53
 3.  NSZK 17 19 23 59
 4.  Kína 15 8 9 32
 5.  Olaszország 14 6 12 32
 6.  Kanada 10 18 16 44
 7.  Japán 10 8 14 32
 8.  Új-Zéland 8 1 2 11
 9.  Jugoszlávia 7 4 7 18
 10.  Dél-Korea 6 6 7 19