2004 - Athén: Szégyen árnyékolta a nyolc aranyat

2012.04.17. 14:11 Módosítva: 2012.04.17. 15:53
A magyar csapat hajszálra lemásolta sydneyi szereplését Athénban, vagyis nyolc arany-, hat ezüst-, és három bronzérmet szerzett, de a kitűnő szereplést elhomályosította, hogy Magyarország a doppingranglista élén végzett.

A magyar érmesek

Aranyérem: (8)

Vívás - Nagy Tímea, párbajtőr egyéni, Sportlövészet - Igaly Diána, női skeet, Birkózás - Majoros István, kötöttfogás, 55 kg, Öttusa - Vörös Zsuzsanna, női egyéni, Kajak-kenu - Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Storcz Botond, Horváth Gábor, kajak-négyes 1000, Janics Natasa, női, K1-500 méter, Janics Natasa, Kovács Katalin, női, K2-500 méter, Férfi vízilabda-válogatott - Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Gergely István, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Varga Tamás, Vári Attila

Ezüstérem: (6)

Vívás - Nemcsik Zsolt, kard egyéni, Úszás - Gyurta Dániel, 200m mell, Súlyemelés - Krutzler Eszter, 69kg, Vívás - Boczko Gábor, Kovács Iván, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, férfi párbajtőr, csapat, Atlétika - Kővágó Zoltán, diszkoszvetés, Kajak-kenu - Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga, női K4-500 méter

Bronzérem: (3)

Úszás - Cseh László, 400m vegyes, Kajak-kenu - Vajda Attila, C1-1000 méter, Kozmann György, Kolonics György, C2-1000 méter

Nyomasztó napok voltak a görög fővárosban – a taxis is mutatta, hogy a magyarok már ötnél tartanak -, miután Annus Adrián kalapácsvetésben, Fazekas Róbert diszkoszvetésben nyert aranyérmét úgy vették el, hogy egyikük sem adott pozitív vizeletet. Annus meg is kapta aranyérmét, a MOB elnöke, Schmitt Pál adta át neki, viszont az utólagos mintaadást megtagadta, ezért ősszel vissza kellett adnia. Fazekas Róbert nem tudott 75 milliliter vizeletet adni, és mivel elhagyta a helyszínt, kizárták.

Csak súlyosbította a helyzetet, hogy a súlyemelő Gyurkovics Ferencet is kizárták, csak egy napig ünnepelhette ezüstérmét.

Rajtuk kívül még két súlyemelő – Kecskés Zoltán és Kovács Zoltán - bukott meg, a magyar sportot megbélyegezték, Schmitt nem véletlenül kért bocsánatot a sportminiszterek konferenciáján októberben. A kétszeres olimpiai bajnok Schmittet megviselték a történtek, rémálomnak nevezte az utolsó napokat, egy interjúban pedig kitért arra is, hogy a MOB doppingügyekben felelős vezetője, Aján Tamás elérhetetlen volt, ezért rengeteg félinformáció kelt szárnyra, senki sem tudta az igazságot, és lényegében mind ez idáig nem derült ki, mi történt a versenyzőkkel. Jellemző módon lemondások nem voltak, senki sem érezte magáét felelősnek a történtekért, csak másra mutogattak a szereplők.

A győztesek, érmesek nem véletlenül fogalmaztak Elég volt! címmel nyílt levelet, hogy a doppingügyek elhalványították sikereiket, pedig jó néhányan életük legjobbját nyújtották, amikor kellett.

Nagy Tímea például megvédte olimpiai bajnoki címét, a döntőben Laura Flesselt győzte le, és edzőjével, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győzővel fogadtak, nem kaphat a franciától lábszúrást, mert azért fizetnie kell. Úgy nyerte a finálét, hogy a lábán egyszer sem találta el az 1996-ban már olimpiai aranyérmes guadeloupe-i születésű vívónő.

Igaly Diána 39 évesen lett olimpiai bajnok, imponáló versenyzéssel. Az utolsó korongoknál már nem is volt jelentősége, talál-e vagy sem, mert addig a riválisai már hibáztak, ő viszont nem.

Harmadik aranyunkat a birkózó Majoros István szerezte, akit még gerincsérve sem hátráltatott.

Vörös Zsuzsa toronymagas favoritként érkezett, és az utolsó tusa, a futás előtt olyan előnyt harcolt ki magának, hogy esélye sem volt a többieknek.