Iván
21 °C
39 °C

Tizenöt milliárd forint állami forrás a kiemelt sportágaknak

2013.01.29. 11:58

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint Orbán Viktor miniszterelnök ígéretének megfelelően a kiemelt olimpiai sportágak az idén megkapják a többlettámogatást, amelyre 15 milliárdos állami forrás lesz, s az összegek a MOB várakozásai szerint áprilisban vagy májusban érkezhetnek meg a szövetségekhez.

Szabó Bence hétfőn, a Digisport televízió Reggeli Start című műsorában beszélt erről, hozzátéve, hogy a pénz megérkezéséig biztosított alaptámogatások csúszásai esetén a MOB előleget ad a sportági szövetségeknek.

A műsorban Tóth Tamás, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnöke azt mondta, ha február 15-ig nem jutnak hozzá az ígért többletforrásokhoz, akkor az idén nem tudják versenyeztetni a válogatott csapataikat.

"A röplabda bekerülése - az olimpia után - a kiemelten támogatott sportágak közé a szövetség ügyes lobbizásának köszönhető, nem pedig az eredményeinek - reagált az MRSZ elnöke által elmondottakra Szabó Bence. - A MOB által megnevezett tíz nyári és egy téli sportág között éppen ezért még nem szerepelt a röplabda."

A MOB főtitkára hozzátette, a röplabdaszövetség védelmében ugyanakkor elmondható, hogy a látvány-csapatsportágak közül, amelyek  társasági adókedvezményből (TAO) igényelhetnek támogatást, kimaradt, azaz a sportág "mostohagyereknek" tekinthető.

"Agilis a vezetés náluk, az elnökük előremenekül, szerintem néha kicsit túl gyorsan is" - mondta még Szabó Bence, s jelezte, a beígért állami támogatás most készülő részletezésében szerepel a röplabda, de a szövetség által megjelölt február 15-i határidőig legfeljebb az alaptámogatásuk érkezhet meg, a többletpénz biztosan nem.

A kormány tavaly októberben jelentette be, hogy 2013-ban 14 sportági szakszövetség részesül majd közvetlen állami támogatásban, az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársport, a korcsolyasport, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a torna, az úszás és a vívás ugyanis nem jut hozzá TAO-ból befolyó összegekhez.