Pistorius kifizetett 25 milliót és hazament

2013.02.22. 18:14
A barátnőjét lelövő műlábú futó óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, iratait elvették, a repterekről kitiltották, nem hagyhatja el Dél-Afrikát. Tárgyalás júniusban, ítélet nagyjából egy év múlva. Ha bűnösnek találják az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölésben, életfogytiglani börtönnel is sújthatja a bíróság.

Pistorius pénteki meghallgatásának részleteit itt olvashatja.
A témában eddig írt összes cikkünk itt olvasható.

Pénteken délelőtt a bírói meghallgatás negyedik fordulóját tartották Pretoriában, az eljárás tétje az volt, hogy az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberöléssel vádolt műlábú futó szabadlábon védekezhet-e.

Oscar Pistorius múlt csütörtökön, Valentin-napon lőtte barátnőjét, a szupermodell Reeva Steenkampot, állítása szerint véletlenül, mert a 29 éves nőt besurranó betörőnek hitte. Ha bebizonyosodik, hogy nem így történt, és az atléta szándékosan gyilkolt, akkor legalább 25 év börtön vár rá, míg ellenkező esetben óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett volna.

A vád és a védelem is szót kapott, az eddig is ismert tények és álláspontok felsorolása mellett a legfontosabb témájuk az volt, hogy ha Pistorius szabadlábon védekezhet, akkor valós veszély-e az, hogy elszökik és elrejtőzik.

A vád szerint Pistorius hosszú évekre börtönbe fog menni, ezért reális a szökés veszélye, óvadékról szó sem lehet. Attól is tartanak, hogy az atléta olyan országba menekül, amivel Dél-Afrikának nincs kiadatási egyezménye, átoperáltathatja az arcát, vagyona és ismertsége segítheti az elrejtőzésben.

A védelem ezt nevetségesnek találta, egy világhírű sportoló nem tudna elrejtőzni, protézisei miatt állandó orvosi felügyeletre szorul.

A többórás vád-, és védőbeszédek után Desmond Nair bíró órákra visszavonult, és csaknem kétórás beszéd végén kihirdette döntését, miszerint nem vetette el a szándékos emberölést, az majd a per tárgya lesz, de Oscar Pistorius óvadék ellenében szabadon távozhat, és szabadlábon védekezhet, az alábbi feltételekkel:

- az óvadék összege egymillió rand, ami nagyjából 25 millió forint, ennek 10 százalékát kell készpénzben letennie, a többire garanciát kell vállalnia
- az ügy június 4-én 9.30-kor folytatódik, akkor meg kell jelennie a bíróságon
- minden személyes iratát elveszik
- minden repülőtérről ki van tiltva
- összes lőfegyverét be kell szolgáltatnia
- az ügy egyetlen tanújával sem beszélhet
- nevelőtisztet kap az eljárás idejére
- minden hétköznap jelentkeznie kell a rendőrörsön
- minden utazását be kell jelentenie, ha elhagyja Pretoria városát
- éjjel-nappal elérhetőnek kell lennie telefonon
- semmilyen erőszakos, nők ellen irányuló cselekménnyel nem vádolhatják meg
- nem fogyaszhat drogokat és alkoholt
- nem térhet vissza a gyilkosság helyszínére, máshol kell laknia

A sportoló családja megkönnyebbült az ítélet hallatán, amelyet a hozzátartozók és a szurkolók éljenezve fogadtak a tárgyalóteremben. Pistorius hétfőn edzésre mehet, a tárgyaláson szintén jelen lévő edzője várja a pályán.  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport