Zokogva hisztizett az olimpiai bajnok

2013.03.04. 13:19

Nem nagyon volt még elkeseredettebb győztes Renaud Lavillenie-nél. A francia rúdugró hiába vitte át 607 centiméteres magasságot és maradt fent a léc a fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon, érvénytelenítették kísérletét, így Szergej Bubka továbbra is az egyetlen ember, akit átjutott ezen a magasságon.

Lavillenie egész nap nagyon jó formát mutatott, minden magasságot elsőre vitt, 576 centi után már nem volt ellenfele. A francia simán vitte az 591-et, és az 596-ot is. Ez utóbbi már idei legjobbja felett volt, de még öt centimétert rátett. A 601 sem okozott gondot, tisztán átugrotta, a franciának azonban még ez sem volt elég, meg akarta dönteni 603-as egyéni rekordját, és a minden idők második legjobb fedettpályás rúdugrója címért küzdött. Bubka 615 centiméterére nem pályázhatott, de az ausztrál Steven Hooker 606 fölötti eredményre igen, ezért 607-re emeltetett.

A harmadik ugrást jól megcsinálta, bár megrezegtette a lécet, az fönnmaradt, Lavillenie így már zuhanás közben ünnepelte sikerét, de mint kiderült, túl korán. A versenybíró piros zászlót mutatott fel, csak az ugrás lassításakor derült ki, hogy a  felpattanó lécet a tartóállványzat akadályozta meg a leeséstől. Lavillenie nem tudott mit kezdeni az ítélettel, dühkitörése sírásba fordult, így akkor még nem is tudott örülni az aranynak.

„Erős verseny volt, minden magasságon első kísérletre átmentem, simán felettük voltam, a munkám beérett. A szabályok azt mondják, hogy a 607-en nem volt érvényes ugrásom, de a jövőre nézve mégis biztató ugrás volt" - értékelt később Lavillenie.

A francia Göteborgban harmadik Eb-aranyát nyerte, de tavaly fedettpályás világbajnok is lett, majd Londonban ért a csúcsra, ahol olimpiai bajnok lett.