Kedden kezdődik tbiliszi a birkózó Eb

2013.03.18. 11:05

A kötöttfogásúak és a szabadfogásúak kapitánya is azt várja, hogy éremmel, érmekkel tér majd haza a magyar válogatott a Tbilisziben kedden kezdődő birkózó Európa-bajnokságról. Mindhárom szakág, így a női is teljes, hétfős csapattal vesz, elsősorban azért, mert a szeptemberi budapesti világbajnokságon minden nemzet csak azokban a kategóriákban szerepeltethet versenyzőt, amelyekben az Eb-n is indított.

A kötöttfogásúaktól lehet várni a jobb szereplést, még úgy is, hogy a londoni olimpián bronzérmes Módos Péter (55 kg) vállműtétje miatt kihagyja a versenyt. Ott lesz Grúziában Lőrincz Tamás, a 66 kg olimpiai másodikja, aki 2006-ban volt már Eb-győztes, 2011-ben pedig második.

"Most már mindenki egészséges a csapatban, sajnos egy ideig szinte valamennyien influenzaszerű betegséggel küzdöttek, a legrosszabb állapotban éppen Lőrincz Tomi volt, de már ő is rendben van" - mondta Struhács György szakágvezető. "Mindezek ellenére tőle egyértelműen dobogót várok, de Bácsi Péter és Kiss Balázs is ott lehet az elején."

A 2008-as Európa-bajnok Bácsi a súlyos térdsérülése miatt balul sikerült olimpia után súlycsoportot váltott, és 74 helyett 84 kg-ban fog szerepelni már most is. A kapitány szerint az FTC sportolójának még kell legalább fél-egy év kell, mire teljesen beleerősödik a kategóriába, ennek ellenére technikájával és harcmodorával már most is sikeres lehet.

A szabadfogásúak az elmúlt években mindig jól szerepeltek, Gulyás István szövetségi kapitány azt reméli, ez most is így lesz. Mindenesetre a tavaly három érmet szerzett válogatottból két dobogós, a 120 kg-osok között második Ligeti Dániel és a 74 kg-ban - nem csupán az Eb-n, hanem - az olimpián is harmadik Hatos Gábor is szőnyegre lép.

"Hatos Gábor és Ligeti Dániel mellett a 84 kilós Veréb István is egyre jobb formát mutat, így akár ő is éremért harcolhat majd" - nyilatkozta Gulyás hozzátéve, hogy az influenza náluk is komoly gondot okozott, de versenyzői már egészségesek, és úgy látja, nem vesztettek sokat az erejükből.

A női birkózóknál sokkal szerényebbek az elvárások, az érmeket hosszú ideje szállító Sastin Marianna az év első felében nem versenyez. Wöller Ákos edző leginkább Barka Emese (55 kg) és Dénes Mercédesz (48 kg) jó szereplésében bízik.

Az Eb kedden - két szabadfogású (66 kg, 96 kg) és egy női súlycsoport (48 kg) küzdelmeivel - kezdődik meg és vasárnap zárul.

A magyar csapat:
kötöttfogás:
55 kg: Borsos Dávid (Kaposvári NSE)
60 kg: Kozák István (Ceglédi VSE)
66 kg: Lőrincz Tamás (Ceglédi VSE)
74 kg: Korpási Bálint (BVSC)
84 kg: Bácsi Péter (FTC)
96 kg: Kiss Balázs (BVSC)
120 kg: Lám Bálint (BVSC) - újonc
szabadfogás:
55 kg: Juhász Bence (Diósgyőri BC) - újonc
60 kg: Molnár József (Abonyi BC)
66 kg: Lukács Norbert (Csepeli BC) - újonc
74 kg: Hatos Gábor (Haladás VSE)
84 kg: Veréb István (Haladás VSE)
96 kg: Szmik Attila (Csepeli BC-Dunaharaszti MTK) - újonc
120 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)
nők:
48 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
51 kg: Kőrösi Kitti (Zalaegerszegi BSE) - újonc
55 kg: Barka Emese (Vasas SC)
59 kg: Sleisz Gabriella (Mogyoródi KSK)
63 kg: Forgó Fruzsina (Vasas SC) - újonc
67 kg: Godó Kitti (Vasas SC)
72 kg: Németh Éva (Orosházi Spartacus) - újonc  • Hírek
  • Bankszámla