Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint 15 milliárd a kiemelt sportágakra

2013.04.08. 11:08 Módosítva: 2013-04-08 11:08:39

Borkai Zsolt szerint 15 és 20 milliárd között lesz a 16 kiemelt sportág állami támogatása. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke többek között erről beszélt a Digi Sport tévécsatorna hétfői, Reggeli Start című műsorában.

"A 15 milliárd csak egy irányszám volt, inkább azt mondanám, hogy a végső összeg nem sokkal, de efölött lesz" - jelentette ki az elnök, majd később úgy pontosított, hogy mindent egybevetve 15 és 20 milliárd közötti összeget kapnak ebben az évben a kiemelt sportágak.

"Próbáltuk megfelelő keretek közé szorítani ezt a dolgot, de természetesen úgy, hogy azért megadjuk azt, amit a szövetségek kértek. A célunk az, hogy ne vegyük el tőlük a lehetőségeket, mert az az eredményesség rovására mehet" - fogalmazott Borkai, aki hozzátette: nagyon sok szakmai vitát és egyeztetést folytattak le a szövetségekkel.

Ezután a finanszírozással kapcsolatos további menetrendet ismertette az elnök, aki szerint május 1-re kell elkészíteni azt a kormány-előterjesztést, amelyben pontosan szerepel a 16 sportág 2020-ig történő finanszírozása és stratégiája. Jelezte, ez 99,9 százalékban már elkészült, jövő hétfőn fogják átadni az államtitkárságnak a végleges, letisztult dokumentumokat.

"Ha minden jól megy, akkor május elején meglesz a döntés arról, hogy ezeket a sportágakat a kormányzat támogatja, és júniustól mehet ez a finanszírozás. Ennek nagyon sok része van, az infrastruktúrán keresztül az utánpótlás-nevelés, a műhelyek támogatása, valamint speciális műhelyek, nemzeti edzők kijelölése és finanszírozása. Azt gondolom, hogy az év második felében ez a finanszírozás elindulhat" - zárta szavait Borkai.

A 15 milliárdból az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, az ökölvívás, az öttusa, a sportlövészet, a torna, az úszás, a vívás és a korcsolyasport, valamint úgynevezett projektfinanszírozás keretében az asztalitenisz, az evezés, a kerékpársport, a röplabda és a tenisz részesül. A támogatáshoz az érintett sportágak részéről egy olyan szakmai program elkészítése szükséges, amely tartalmazza a sportágfejlesztési stratégiát 2020-ig.