Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Rengeteg rendőr lesz a londoni maratonin

2013.04.20. 16:12 Módosítva: 2013-04-20 18:15:23

Az eredetileg tervezett létszámnál 40 százalékkal több rendőr ügyel a vasárnapi londoni maratoni futóverseny biztonságára - jelentette be a Scotland Yard illetékes főtisztje.

A minden áprilisban megrendezett londoni maratoni Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sporteseménye. A vasárnapi versenyen az előzetes regisztráció alapján 36 ezren állnak rajthoz, köztük olyan hírességek, mint Mo Farah, a britek kétszeres olimpiai bajnok futója. A díjakat Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája adja majd át.

A Greenwich és a Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - között kijelölt útvonal mentén várhatóan félmilliós nézőközönség sorakozik fel. A szervezők azt már közvetlenül a bostoni maratonin elkövetett robbantásos merénylet után bejelentették, hogy a vasárnapi londoni versenyt nem törlik.

Julia Pendry, a Scotland Yard főfelügyelője, a verseny biztonsági előkészületeinek irányítója a BBC-nek elmondta, hogy 40 százalékkal megnövelik a kivezényelt rendőri létszámot. Ez azt jelenti, hogy az eredeti tervekhez képest néhány százzal több rendőr lesz London utcáin a verseny idején, és egyes járőröket robbanószerek érzékelésére kiképzett rendőrkutyák kísérnek.

A Scotland Yard magas rangú rendőrtisztje hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések csak a lakosság megnyugtatására szolgálnak, mert egyébként nincs semmi jele olyan fenyegetettségnek, amely bármilyen módon kapcsolódna a bostoni merénylethez.

Julia Pendry szerint a hatóságok kifejezetten biztatják a londoniakat, hogy minél nagyobb számban látogassanak ki a vasárnapi versenyre, és mindenki vihet magával táskákat, hátizsákot és egyéb kényelmi felszerelést, csak az a kérés, hogy senki semmilyen csomagot ne hagyjon őrizetlenül. A Scotland Yard főfelügyelője kijelentette, hogy nincs változás London terrorkészültségi szintjében.

A brit kormány az ötfokozatú készültségi rendszerben jelenleg a középső riasztási szintet tartja érvényben; ennek hivatalos meghatározása szerint jelentős a kockázata terrorcselekmény nagy-britanniai elkövetésének valamely nemzetközi terrorszervezet részéről. Ez a készültségi szint évek óta érvényben van. A listán két ennél magasabb szintű fenyegetettségi szint szerepel, a súlyos és a kritikus.

A londoni maratoni szervezői a héten bejelentették, hogy a versenyzők fekete szalagot viselnek majd, és a start előtt 30 másodperces csenddel emlékeznek meg a bostoni versenyen elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!