Gyászszünettel indult a londoni maraton

2013.04.21. 12:27 Módosítva: 2013.04.21. 14:40

Az előzetesen bejelentett terveknek megfelelően harminc másodperces csenddel emlékeztek meg a vasárnapi londoni maraton 36 ezer versenyzője a start előtt a bostoni maratonin elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól.

A délkelet-londoni Blackheath városrészből indult verseny előtt - amelynek célja Buckingham-palotánál van - a szervezők hangosbeszélőn kérték a startjelre váró több tízezernyi versenyzőt, hogy félperces csenddel adózzanak a bostoni áldozatok emlékének. A megemlékezés kezdetét és végét sípszó jelezte, és a 30 másodperc letelte után az versenyzők és a több százezres nézőközönség városszerte hallható tapsviharban tört ki.

A kijelölt útvonal mentén az első becslések szerint 650 ezer néző gyűlt össze. A szervezők azt már közvetlenül a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet után bejelentették, hogy a vasárnapi londoni versenyt nem törlik.

Julia Pendry, a Scotland Yard főfelügyelője, a verseny biztonsági előkészületeinek irányítója ugyanakkor elmondta, hogy 40 százalékkal megnövelték a rendezvény biztosítására kirendelt rendőri létszámot. Ez azt jelenti, hogy az eredeti tervekhez képest "néhány százzal több" rendőrt vezényeltek London utcáira vasárnap, és egyes járőröket robbanószerek érzékelésére kiképzett rendőrkutyák kísérnek.

A Scotland Yard magas rangú rendőrtisztje hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az intézkedések csak a lakosság megnyugtatására szolgálnak, mert egyébként nincs semmi jele olyan fenyegetettségnek, amely bármilyen módon kapcsolódna a bostoni merénylethez.

A szervezők és a biztonsági hatóságok nem rendeltek el semmilyen korlátozást a vasárnapi londoni versennyel kapcsolatban, a nézők vihettek magukkal táskákat, hátizsákot és egyéb kényelmi felszerelést, a rendőrség csak annyit kért, hogy senki semmilyen csomagot ne hagyjon őrizetlenül.

Eredmények:

férfiak:
1. Tsegaye Kebede (etióp) 2:06:04
2. Emmanuel Kipchirchir Mutai (kenyai) 2:06:33
3. Ayele Abshero (etióp) 2:06:57
nők:
1. Priscah Jeptoo (kenyai) 2:20:15
2. Edna Ngeringwony Kiplagat (kenyai) 2:21:32
3. Yukiko Akaba (japán) 2:24:43

Hamburgban „csak azért is" maratoni volt

A hamburgi maratoni futóversenyt : a  „csak azért is" mottóval tartották meg. A német városba mintegy hatvan országból érkeztek futók, a versenyen több mint 15 ezren indultak. A start előtt egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a bostoni áldozatokra, és lejátszották Neil Diamond Sweet Caroline című dalát, a Boston Red Sox baseballcsapat indulóját. Sokan sárga-kék - a bostoni maraton színeit idéző - szilikon karkötőt viseltek, amelyen az a felirat állt, hogy Run for Boston (Bostonért futok).

A bostoni kettős robbantás után nyolc futó lemondta a részvételt, sokan viszont éppen a merénylet után jelezték, hogy indulnak a hamburgi maratonon. Számos neves közéleti személyiség és politikus, köztük Daniel Bahr egészségügyi miniszter is a pokolgépes merénylet után jelentette be, hogy „csak azért is" részt vesz a versenyen. A szervezők és a hamburgi városvezetés szerint egy pillanatra sem merült fel, hogy elhalasztják a 28. hamburgi maratont.

A kijelölt útvonal mentén a szervezők becslése szerint 750 ezer néző volt. A rendezvényt több mint 400 rendőr biztosította. Egy metrómegállót nagyjából fél órára le kellett zárni, mert bejelentés érkezett egy gyanús csomagról, amelyről azonban kiderült, hogy csak egy üres cipősdoboz.

A versenyt a kenyai Eliud Kipchog nyerte meg pályacsúccsal. A 28 éves győztes 2:05:30 óra alatt teljesítette a 42, 195 kilométeres távot, megdöntve az etióp Shami Dawit tavaly elért rekordját (2:05:58).

Miért?

A görögországi versenyek résztvevői "Szalonikitől Bostonnak" feliratú fekete karszalagot viseltek, és sokan valamely ruhadarabjukra erősítettek egy másik feliratot is, amelyen fekete alapon fehér betűkkel szerepelt az, hogy "Miért?". A nyolcadik szaloniki maraton Pella ókori városból indult, és Szaloniki belvárosában ért véget.

A ciszjordániai maratonon az eső és a szél ellenére mintegy százan vettek részt, a félmaratonon és a még rövidebb távú versenyeken további körülbelül háromszázan. A maraton a betlehemi Születés temploma elől indult, és több palesztin menekülttáboron vezetett keresztül a ciszjordániai "A" szektoron belül, amely kizárólag a palesztinok ellenőrzése alatt áll. Miután ez egy kis terület, a 42 kilométeres útvonalat csak úgy tudták kijelölni, hogy a versenyzőknek kétszer kellett megtenniük egy kört. A betlehemi maraton megrendezését két dán futó kezdeményezte.

Maratoni futást rendeztek Belgrádban is vasárnap. A startot megzavarta egy nacionalista tüntetés amiatt, hogy Ivica Dacics miniszterelnök a minap Brüsszelben aláírta a Szerbia és Koszovó viszonyának és az észak-koszovói szerbek helyzetének rendezéséről szóló megállapodást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport