Szilvia
5 °C
16 °C

Gyászszünettel indult a londoni maraton

2013.04.21. 12:27 Módosítva: 2013-04-21 14:40:11

Az előzetesen bejelentett terveknek megfelelően harminc másodperces csenddel emlékeztek meg a vasárnapi londoni maraton 36 ezer versenyzője a start előtt a bostoni maratonin elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól.

A délkelet-londoni Blackheath városrészből indult verseny előtt - amelynek célja Buckingham-palotánál van - a szervezők hangosbeszélőn kérték a startjelre váró több tízezernyi versenyzőt, hogy félperces csenddel adózzanak a bostoni áldozatok emlékének. A megemlékezés kezdetét és végét sípszó jelezte, és a 30 másodperc letelte után az versenyzők és a több százezres nézőközönség városszerte hallható tapsviharban tört ki.

A kijelölt útvonal mentén az első becslések szerint 650 ezer néző gyűlt össze. A szervezők azt már közvetlenül a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet után bejelentették, hogy a vasárnapi londoni versenyt nem törlik.

Julia Pendry, a Scotland Yard főfelügyelője, a verseny biztonsági előkészületeinek irányítója ugyanakkor elmondta, hogy 40 százalékkal megnövelték a rendezvény biztosítására kirendelt rendőri létszámot. Ez azt jelenti, hogy az eredeti tervekhez képest "néhány százzal több" rendőrt vezényeltek London utcáira vasárnap, és egyes járőröket robbanószerek érzékelésére kiképzett rendőrkutyák kísérnek.

A Scotland Yard magas rangú rendőrtisztje hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az intézkedések csak a lakosság megnyugtatására szolgálnak, mert egyébként nincs semmi jele olyan fenyegetettségnek, amely bármilyen módon kapcsolódna a bostoni merénylethez.

A szervezők és a biztonsági hatóságok nem rendeltek el semmilyen korlátozást a vasárnapi londoni versennyel kapcsolatban, a nézők vihettek magukkal táskákat, hátizsákot és egyéb kényelmi felszerelést, a rendőrség csak annyit kért, hogy senki semmilyen csomagot ne hagyjon őrizetlenül.

Eredmények:

férfiak:
1. Tsegaye Kebede (etióp) 2:06:04
2. Emmanuel Kipchirchir Mutai (kenyai) 2:06:33
3. Ayele Abshero (etióp) 2:06:57
nők:
1. Priscah Jeptoo (kenyai) 2:20:15
2. Edna Ngeringwony Kiplagat (kenyai) 2:21:32
3. Yukiko Akaba (japán) 2:24:43

Hamburgban „csak azért is" maratoni volt

A hamburgi maratoni futóversenyt : a  „csak azért is" mottóval tartották meg. A német városba mintegy hatvan országból érkeztek futók, a versenyen több mint 15 ezren indultak. A start előtt egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a bostoni áldozatokra, és lejátszották Neil Diamond Sweet Caroline című dalát, a Boston Red Sox baseballcsapat indulóját. Sokan sárga-kék - a bostoni maraton színeit idéző - szilikon karkötőt viseltek, amelyen az a felirat állt, hogy Run for Boston (Bostonért futok).

A bostoni kettős robbantás után nyolc futó lemondta a részvételt, sokan viszont éppen a merénylet után jelezték, hogy indulnak a hamburgi maratonon. Számos neves közéleti személyiség és politikus, köztük Daniel Bahr egészségügyi miniszter is a pokolgépes merénylet után jelentette be, hogy „csak azért is" részt vesz a versenyen. A szervezők és a hamburgi városvezetés szerint egy pillanatra sem merült fel, hogy elhalasztják a 28. hamburgi maratont.

A kijelölt útvonal mentén a szervezők becslése szerint 750 ezer néző volt. A rendezvényt több mint 400 rendőr biztosította. Egy metrómegállót nagyjából fél órára le kellett zárni, mert bejelentés érkezett egy gyanús csomagról, amelyről azonban kiderült, hogy csak egy üres cipősdoboz.

A versenyt a kenyai Eliud Kipchog nyerte meg pályacsúccsal. A 28 éves győztes 2:05:30 óra alatt teljesítette a 42, 195 kilométeres távot, megdöntve az etióp Shami Dawit tavaly elért rekordját (2:05:58).

Miért?

A görögországi versenyek résztvevői "Szalonikitől Bostonnak" feliratú fekete karszalagot viseltek, és sokan valamely ruhadarabjukra erősítettek egy másik feliratot is, amelyen fekete alapon fehér betűkkel szerepelt az, hogy "Miért?". A nyolcadik szaloniki maraton Pella ókori városból indult, és Szaloniki belvárosában ért véget.

A ciszjordániai maratonon az eső és a szél ellenére mintegy százan vettek részt, a félmaratonon és a még rövidebb távú versenyeken további körülbelül háromszázan. A maraton a betlehemi Születés temploma elől indult, és több palesztin menekülttáboron vezetett keresztül a ciszjordániai "A" szektoron belül, amely kizárólag a palesztinok ellenőrzése alatt áll. Miután ez egy kis terület, a 42 kilométeres útvonalat csak úgy tudták kijelölni, hogy a versenyzőknek kétszer kellett megtenniük egy kört. A betlehemi maraton megrendezését két dán futó kezdeményezte.

Maratoni futást rendeztek Belgrádban is vasárnap. A startot megzavarta egy nacionalista tüntetés amiatt, hogy Ivica Dacics miniszterelnök a minap Brüsszelben aláírta a Szerbia és Koszovó viszonyának és az észak-koszovói szerbek helyzetének rendezéséről szóló megállapodást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?