Árpád
-2 °C
4 °C

Kevesebb pénzt kapnak az ausztrál úszók és atléták

2013.04.22. 16:41

Az Ausztrál Sportbizottság jelentős mértékben csökkentette a nemzeti úszóprogram támogatását azután, hogy az ország úszói csalódást keltő eredményt értek el a tavalyi londoni olimpián.

Az úszás ennek ellenére még mindig Ausztrália legjobban támogatott sportága marad, de az előzőhöz képest a 2013/14-es gazdasági évben 5,8 százalékkal kevesebb, 8,41 millió dollár (nagyjából 1,9 milliárd forint) pénzügyi támogatásban részesül - derül ki az ASC weboldalára hétfőn felkerült beszámolóból.

Az ausztrálok az utóbbi két évtizedet tekintve a londoni játékokon teljesítettek a leggyengébben úszásban. Csupán egyetlen aranyérmet nyertek, emellé jött még hat ezüst és három bronz. Az ország úszószövetségét az olimpiai eredménytelenség, főleg a győzelmek elmaradása miatt sok kritika érte, és az sem növelte a népszerűségét, hogy később kiderült, a válogatott hat tagja - köztük a 100 méter gyorson világbajnok, olimpiai ezüstérmes James Magnussen - a játékok előtt nyugtatókat, altatókat szedett, pedig ezt az Ausztrál Olimpiai Bizottság előírásai szerint nem tehette volna meg.

Az ASC most az úszáson kívül az atlétikát is pénzmegvonással sújtotta, 3,8 százalékkal, 6,57 millió dollárra (1,5 milliárd forint) csökkentve a sportág finanszírozását. Az ausztrál atléták szintén nem teljesítették a londoni olimpiai szerepléssel kapcsolatos előzetes elvárásokat.
Az ausztrál sportköltségvetés összességében 1,4 százalékkal nő, így valamivel 120 millió dollár (27,4 milliárd forint) alatt van.

Támogatási szempontból növekedést egyfelől a Londonban három aranyat nyert vitorlázók könyvelhettek el, ők 16,7 százalékkal többet, 6,3 millió ausztrál dollárt (1,5 milliárd forint) kapnak egy évre. Szintén nőtt a kajak-kenu (17,4 százalék) és a vízilabda (21,5 százalék), valamint a paralimpiai sportágak (14,1 százalék) támogatása.