Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A földrengés az öttusa-válogatottat is megviselte

2013.04.23. 10:53

Félelmetesnek nevezte a szecsuani földrengést, illetve annak Csengtuban érzékelhető megnyilvánulását a múlt héten éppen ott tartózkodó magyar öttusacsapat vezetője. Szloboda József csapatvezető a hétfő éjszakai hazatérést követően az MTI érdeklődésére arról számolt be kedd reggel, hogy a csengtui Világkupa-verseny férfi döntőjére készülődtek, amikor a katasztrófa bekövetkezett.

"Én korán lementem a szobámból, mert csak ott lehetett netezni, lent várakoztam a recepción, amikor elkezdett remegni a föld, de valami iszonyatos erővel. A gyerekek meg, elmondásuk szerint, ahogy voltak, kiugrottak az ágyból és rohantak lefelé. Menekültünk ki az épületből, félelmetes volt az egész" - elevenítette fel a történteket, megemlítve még, hogy 12 emeletes szállodában laktak, így nem mindenki tudott lejönni, ők a nyitott ablakoknál kiabáltak lefelé, hogy mit csináljanak.

Az aznapi férfiversenyt megtartották a szervezők a városon kívül eső öttusaközpontban, de utórengésekről szóltak a hírek, így a magyarok - Demeter Bence, Demeter Gergely, Cseh Krisztina és a csapatvezető - este először nem mertek felmenni a szobájukba.

"Elindultunk a városba, még a repülőtérre is kimentünk, hogy átírassuk a jegyünket és a vasárnapi vegyes váltó előtt hazajöhessünk, de nem sikerült - folytatta Szloboda. - Éjjel egy-fél kettő körül érkeztünk vissza a szállodába. Az volt a tervünk, hogy az étteremben töltjük az éjszakát, de azt addigra már bezárták, így végül mégis felmentünk. Annyira el voltunk fáradva, hogy aztán már nem érzékeltük az utórengéseket."

A másnapi vegyes váltóban végül magyar kettős is indult, ha már ott ragadt a küldöttség, hasznosan töltötte a napot. A Vk-sorozat harmadik állomásán Cseh Krisztina pénteken 13., Demeter Bence szombaton 17., a Cseh, Demeter Gergely kettős pedig vasárnap nyolcadik lett. A délnyugat-kínai Szecsuan tartományban - ennek fővárosa Csengtu - szombat reggel történt 7-es erősségű földrengésben a hivatalos adatok szerint legalább 192-en meghaltak, csaknem 12 ezren megsérültek. Az első földmozgást 2500-nál is több utórengés követte, a legerősebb 5,9-es fokozatú volt.