20 évente találnak egy Bradyt a drafton

2013.04.25. 15:55
Jó érzékkel kiválasztani a legmegfelelőbb embert a megfelelő pozícióra legalább annyira fontos, mint a mérkőzésre eltervezett jó taktika. Lehet nagyot bukni, és belenyúlni is. Az NFL péntekre virradóra választ, diszkoszvető, térdsérült és botrányjátékos is a mezőnyben.

Az amerikaifutballban a Super Bowl után a tavaszi draft körül a legnagyobb őrület. Harminckét csapat a legjobb egyetemista tehetségek közül válogathat. A háromnapos gyorspiacon karrierek kezdődnek és fejeződnek be mielőtt elkezdődhettek volna.

A draftra nevező egyetemi játékosokra hét körben csapnak le a klubok, meghatározott sorrend alapján választhatnak. A sorrendet az egyes körökben az előző szezon végeredménye alapján, fordított sorrendben állapítják meg. Tehát először az alapszakasz utolsó helyezett csapata választhat, utolsóként pedig a Super Bowl-győztes. Ez a lebonyolítási rendszer a kiegyensúlyozott erőviszonyokat igyekszik fenntartani, hiszen a leggyengébb csapatnak így van lehetősége a legígéretesebbet kiválasztani.

Az első draftot 1936-ban rendezték, de igazán komoly médiaeseménnyé csak a 80-as években vált. Az eseményen olyan egyetemi játékosok vehetnek részt, akik legalább három éve kikerültek a középiskolából, bár a kiválasztottak túlnyomó többsége csak négyéves tanulmányai után igazol a profiligába.

Hogy lehet nevezni?

Az NFL-draftra mindenki nevezhet, aki legalább három éve befejezte a középiskolai tanulmányait. A szabályok nem írják elő, hogy kizárólag az egyetemi bajnokságban szerepelt játékosokat lehet draftolni, de a leigazolt amerikaifutballisták túlnyomó része valamelyik egyetemi csapatból érkezik. Különengedéllyel is lehet nevezni, ezt a ligánál írásban kell jelezni. Idén hetvenhárom játékos kérvényezett ilyet. Egyre több külföldi játékos próbál szerencsét a dafton, náluk huszonkét év az alsó korhatár.

Egy jól sikerült draftolással új korszak kezdődhet egy klub életében, ha valaki viszont mellényúl, több tízmillió dollárt kidobott pénze bánja.

20 évente egyszer sikerül nagyot húzni

Minden idők legjobban sikerült draftolása valószínűleg a New England Patriotsé. A csapat 2000-ben a hatodik körben vitte el a fiatal irányító Tom Bradyt tartaléknak. Brady csak a negyedik számú quarterback volt az első szezonjában, aztán a következőben lehetőséget kapott, és zseniális passzaival bejátszotta magát a csapatba. Tartani tudta a formáját, egészen a Super Bowlig vezette a Patriotsot, ahol 20-17-re verték meg a St. Louist Ramst. Ő lett a legértékesebb játékos, és a legfiatalabb irányító, aki döntőt nyert.

Brady aztán még két másik bajnoki gyűrűt szerzett, a Patriotsnál pedig minden támadórekordot megdöntött. Az NFL szupersztárja lett, akivel 35 évesen is új szerződést kötöttek a tavasszal, a Meskó Zoltánt is foglalkoztató New England-iektől megy majd nyugdíjba.

Tom Brady, a Patriots sztárja
Tom Brady, a Patriots sztárja

A nyolcvanas években is volt késői körből halászott játékos, aki legenda lett. Joe Montanát az 1979-es drafton a harmadik körben, nyolcvankettedikként draftolta a San Francisco 49ers. Az első szezonját tartalékként húzta le, aztán 1980-ban az idény közben lett kezdő. A következő évben már Super Bowl-győzelemig vitte a klubot, és elkezdődött a nagy 49ers-koszak Montanával. A nyolcvanas évek végéig összesen négyszer nyerték meg a nagydöntőt, azóta csak egyszer.

Így zajlik más sportágban

Persze más amerikai majorsportban is vannak nagy fogások, az NHL-ben például az egyik leghíresebb draft-steal a svéd Henrik Zetterberg. A Detroit Redwings a hetedik körben vitte el a későbbi olimpiai és világbajnok hokist, akivel két Stanley-kupát is nyert a csapat.

Draft-sztárból lett gyógyszerfüggő sittes

Fájdalmas mellényúlásokból több is volt az elmúlt időszakban, kettő kiemelkedik. A klubok számára a lehető legrosszabb forgatókönyv, ha az adott játékosra hosszabb távon is akarnak építeni, aztán felsülnek.

A leghírhedtebb eset azé a Ryan Leafé, aki kisiklott NFL-karrierje után börtönben is ült. Leaf egyetemi játékosként még esélyes volt a legjobbnak járó Heisman-trófeára, 1998-ban a második helyen draftolta a San Diego Chargers.

Az irányító Super Bowl-gyűrűket ígért, be is dobták a mélyvízbe, első két meccsét megnyerte, de ami utána jött, az már katasztrófa volt. A harmadik mérkőzésén többször is elveszítette a labdát, a frusztrált fiatal játékos pedig nem tudta feldolgozni a kudarcot. Csapattársaival és a klub vezetőivel is összebalhézott, egy újságírónak pedig majdnem nekirontott a kamerák előtt. Teljesítménye elindult a lejtőn, a következő évben sérülése miatt sem játszott, aztán két év után megszabadult tőle a Chargers. Próbálkozott még a Tampa Baynél és a Dallas Cowboysnál, sérülései miatt sehol nem marasztalták, ezért visszavonult. Nem sokkal később gyógyszerfüggősége miatt került bajba, rablás és betörés miatt hónapokig börtönben ült.

Az 1998-as drafton egyébként a San Diego Chargers előtt az Indianapolis Colts draftolt, Peyton Manninget szerezte meg, akivel Super Bowl-győzelemig mentek.

Hasonlóan nagy kudarc volt JaMarcus Russell is, akit 2007-ben első helyen vitt el az Oakland Raiders. Russellt két gyatra szezon után elküldték, az irányító időre fel is adta a játékot, de a télen keményen dolgozott, hogy visszatérjen, súlyfeleslegétől megszabadult, és még csak huszonhét éves. Jelenleg nincs csapata.

Tavaly jól választott az első kettő

A 2012-es drafton az Indanapolis Colts és a Washington Redskins választott az első két helyen , egy szezon után úgy tűnik, mindkét csapatnak bejött, olyan irányítókkal erősítettek, akik klasszisok lehetnek.

Griffin és Luck, a tavalyi draft sztárjai
Griffin és Luck, a tavalyi draft sztárjai

Andrew Luck az Indianapolis Coltsszal jutott be a playoffba, azok után, hogy két éve történetük egyik legrosszabb idényét szenvedték végig. Megbízható, jól passzoló irányító, Peyton Manning utódja lehet a klubnál.

A Redskinsnek az újonc Robert Griffin III adott lendületet. Az egyik legszórakoztatóbb játékot a washingtoniak játszották a fiatal irányító vezetésével, ráadásul sikerült mellé draftolni egy olyan bulldogot, mint a futó Alfred Morris, aki hatodik körös draftként robbant be a ligába. A Redskins is bejutott a playoffba, melynek első fordulójában súlyos térdsérülést szenvedett RGIII. Egyelőre kérdéses, hogy felépül el a szeptemberben kezdődő új szezon rajtjára.

Az olimpikon diszkoszvető is elkelhet

Az idei NFL-draft péntek hajnali első körében a falemberek és védők lesznek a sztárok. Az első helyen valószínűleg a Texas A&M játékosát, Luke Joeckelt viszi majd el a Kansas City Chiefs, második helyen pedig a Michiganről érkező Eric Fisher kelhet el, igaz a sorrend egyes szakértők szerint még változhat.

A mostani draftmezőnyből sem hiányozak az érdekes történetek. Szerencsét próbál például a londoni olimpián diszkoszvetésben 12. Lawrence Okeye, aki soha az életben nem játszott még egyetlen amerikaifutball-meccset sem, védőként próbálná ki magát az angol. Idén nyáron ment el egy NFL-válogatóra, ahol megtetszett a megfigyelőknek. Ha nem is viszik el, szabadon igazolhatóként még beférhet valahova.

Lehet szurkolni a sokkal nagyobb játékosmúlttal rendelkező Marcus Lattimore-nak is, aki őszi horrorsérülése után próbál bekerülni valamelyik csapathoz. Lattimore running backként az egyik legnagyobb tehetség volt, és ha októberben nem csavarodik ki a térde és szakadnak el a szalagjai, most ott lenne az elsőkörös játékosok között. Az is kisebb csoda, hogy fél évvel operációja után egyáltalán edzeni tud. Benevezett a draftra, de egyelőre megjósolhatatlan, hogy mer-e vele kockáztatni bármelyik csapat, egy futójátékosnál a térd épsége különösen fontos.

Az első körben kelhet el a Manti Te'o is, akinek magánéleti botrányáról heteken át írt az amerikai sajtó. Tavaly szeptemberben még mindenki a linebackert sajnálta, mert egy napon vesztette el a nagymamáját és barántőjét is, de talpra állt, és majdnem Heisman-trófeát nyert. Aztán januárban kiderült, barátnője sosem létezett, az interneten szívatta hónapokon át egy ismerőse. Te'o beismerte, sosem látta a lányt, hülyét csináltak belőle, a megbízhatóságát viszont sokan megkérdőjelezték azóta, így a draftértéke is lejjebb csúszott.

A 2013-as NFL-draft első körét pénteken hajnal kettőtől rendezik, szombat hajnalban jön a második és harmadik, aztán vasárnap a gyorspiac.

Magyarok a drafton

A magyar származású Meskó Zoltánt az ötödik körben, százötvenedikként draftolta a New England Patriots 2010-ben. Punterként azóta is a Patriots játékosa. A hatvanas években a Gogolák-testvérek, akik gyakorlatilag megtanították az amerikaiakat rúgni, szintén elkeltek a drafton. Peter mai napig a New York Giants legtöbb pontot szerzett játékosa, a sportág egyik úttörőjeként tartják számon.