Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csernoviczkié az első arany a dzsúdó-Eb-n

2013.04.25. 16:44
Kétezer néző örült együtt Csernoviczki Évával, hogy három Eb-ezüst után megszerezte élete első Eb-aranyérmét. Edző-édesapja, Csaba tökéletesen felkészítette, nem látszott rajta múlt heti betegsége.

A budapesti cselgáncs Európa-bajnokság első versenynapján a 48 kilós nők között az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva megszerezte az első magyar aranyat.

A tatabányai versenyző első két meccsét könnyedén hozta ipponnal, az elődöntőben azonban megszenvedett, két perc után visszaesett valamelyest, kilenc másodperccel a vége előtt hajította el török riválisát, ezzel fordított, mert előtte begyűjtött egy intést.

A mindent eldöntő támadása nem volt klasszikus jukó értékű akció, de kevéssel előtte azonban nem értékelték a tisztább támadását. Az utolsó percben már nagyon rákapcsolt, azonnal belekapaszkodott Sahinba, aki ezt a tempót nem tudta felvenni.

A döntőben a szintén londoni harmadik belga van Snick ellen azonnal nagy iramot diktált, előbb jogosan megintették ellenfelét, majd waza-arit érően feldöntötte.

Az utolsó egy percben a belga nagy erőket mozgósított, de veszélytelenül támadott, mert Csernoviczki taktikusan lépett el kísérletei elől.

Megérdemelten nyerte a döntőt, ezzel visszavágott az olimpián elszenvedett vereségért is. A belga nehezen viselte a vereséget, és nemcsak azért, mert a küzdelem közben többször kiesett a tatamira kontaklencséje.

"A mai nap egyik kulcsmomentuma az volt, hogy felépültem a középfülgyulladásomból, de aztán az elődöntőben volt egy kis holtpontom, tompának, álmosnak éreztem magam. A döntőben végig úgy éreztem, jobb vagyok a belgánál, uraltam a meccset. Boldog vagyok, három második hely után végre megvan az első" - értékelt fülig érő szájjal a győztes.

A 66 kilós Zámbori Bence a bronzmeccsig elverekedte magát, ott azonban a francia Larose a nap egyik legszebb akcióját hajtotta végre rajta. Az ipponvereség ellenére a 24 éves újonc jól helytállt. Karakas Hedvig is elérte a bronzmeccset, mert az utolsó pillanatokban leszorította szerb riválisát, de az érem nem jött neki össze, mert karfeszítéssel kapott ki az orosz Zablugyinától.

Eredmények

férfiak:
60 kg:
1. Amiran Papinasvili (Grúzia)
2. Ludovic Chammartin (Svájc)
3. Artiom Arshanky (Izrael) és Ashley McKenzie (Nagy-Britannia)
 
66 kg:
1. Lasa Savdatuasvili (Grúzia)
2. Kamal Kan-Magomedov (Oroszország)
3. Dimitri Dragin (Franciaország) és David Larose (Franciaország)
Zámbori Bence ötödik lett, Gorjanácz Zsolt helyezetlenül zárt.

nők:
48 kg:
1. CSERNOVICZKI ÉVA
2. Charline van Snick (Belgium)
3. Laetitia Payet (Franciaország) és Ebru Sahin (Törökország)
Erdélyi Lilla helyezetlenül zárt.

52 kg:
1. Natalja Kuzjutyina (Oroszország)
2. Andrea Stefania Chitu (Románia)
3. Laura Gomez Ropinon (Spanyolország) és Majlinda Kelmendi (IJF, Koszovó)
Maros Barbara hetedik lett.

57 kg:
1. Automne Pavia (Franciaország)
2. Sabrina Filzmoser (Ausztria)
3. Telma Monteiro (Portugália) és Irina Zablugyina (Oroszország)
Karakas Hedvig ötödik lett, Szabó Katinka helyezetlenül zárt.