Két világcsúcsom van, ez sokat mond

2013.04.26. 09:16 Módosítva: 2015.05.11. 04:10
Bánhegyi Adrienn erőnléte, fizetése is olyan, mint egy élsportolóé, egy évre előre be van táblázva, ugróköteles videóját a pár nap alatt milliók látták.

Hihetetlenül sikeres, múlt hét óta kétmillió feletti letöltésnél tart az a Youtube-videó, amelyen a többszörös világ-, és Európa-bajnok, kétszeres világcsúcstartó ugróköteles Bánhegyi Adrienn Budapest legszebb helyein, a Hősök terén, a Várban, a Szabadság téren, a Halászbástyán, a Bazilikánál, a Vörösmarty téren mutatja meg, mit tud.

A világ egyik legjobb ugrókötelese magyar

A 29 éves Adrienn húsz éve ugrókötelezik, gyerekként szabadidős tevékenységnek indult az egész, aztán látott egy ugrókötél-bemutatót, onnantól vette komolyan. „Sokfélét sportoltam, de a főiskola óta, 6-7 éve az ugrókötél a fő. Manapság inkább bemutatókat tartok, míg versenyeztem, sok saját ötletet, trükköt építettem be a gyakorlatokba. Az erőnlét a legfontosabb, erre napi másfél-két órát edzek fitnesszel, futással, mert minden nap topformában kell lennem. A kondícióm egy élsportolóénak megfelelő. Bemutatón öt perc a szólószámom, versenyen másfél perc egy gyakorlat, emiatt az intenzívebb."

Jump Rope Solo

Angolszakon végzett, emellett németül és franciául is beszél. Hét éve felvételin volt a Cirque de Soleilnél, sikerrel. Sokat turnézott velük, 2011 óta népszerűsíti őket, egy-két héttel a show előtt érkezik a helyszínre. Jelenleg például Hannoverben van, egy varietében vannak fellépései. „Az ugrókötelezésből élek, profi sportolóknak megfelelő fizetésem van. Január közepéig minden percem foglalt nem tudom, mikor jutok haza."

Az igazi otthon Szombathelyen és Prágában van, ahol cseh barátja miatt - akivel hat éve van együtt - öt évig élt. A milliós nézettségű videó megsokszorozta az irányába az érdeklődést, talán jövő nyáron jut ideje hazai fellépésre. Júniusban Orlandóban lesz hetekig, ősszel Németországba van szerződése.

Egyik világrekordját csapatban, a másikat egyéniben érte el: 2006 novemberében 330-szor ugrott úgy, hogy a kötelet minden ugrásnál háromszor pörgette meg, ugrotta át. "Az élmezőnyben vagyok, az ugrókötelesek között nagy névnek számítok, sokat mond a két világcsúcsom. Idehaza ugyanolyan ismert vagyok, mint külföldön, azaz nem nagyon."