144 óra futás után jól esik a magyar sör

2013.05.08. 19:18

Szerda délben elrajtolt a 2013-as balatonfüredi hatnapos non-stop futóverseny 38 fős mezőnye. A dél-afrikai Johan van der Merwe gyilkos tempót diktál, kétséget sem hagyva afelől, hogy célja a világcsúcs megdöntése. Most a 2011-es győztest idézzük.

William Sichelnek több mint egy évtizede bérelt helye van a többnapos futóversenyek dobogóin. A kiváló skót atléta saját bevallása szerint azért váltott a hosszabb távokra, mert legjobb, 2:38-as maratoni idején öt év kemény munkával sem tudott faragni, viszont nem fáradt el a 42 kilométeres táv lefutása közben. A 2011-es balatonfüredi versenyt 834 kilométerrel megnyerő Sichel arról beszélt, hogyan lehet mentálisan felkészülni egy ekkora fizikai teljesítményre:

Elratjtolt a balatonfüredi hatnapos ultramaratoni mezőnye
Elratjtolt a balatonfüredi hatnapos ultramaratoni mezőnye
Fotó: Erdész Gyula

„A többnapos versenyek hosszát az emberi elme egyszerűen nem képes befogadni. Nem állhatsz oda a rajthoz azzal a gondolattal, hogy 144 óra futás vár rád, mert az agyad egy idő után meg fogja állítani a tested. Én, ahogy sok futótársam is teszi, szakaszokban gondolkodom. Mindig a következő harminc percre összpontosítok, és igyekszem azt a lehető legtökéletesebben, legegyenletesebben megfutni.

„Verseny közben, a nagyobb szünetek alkalmával mindig vár valami kisebb jutalom, ami lehet egy többórás alvás, a szeretteim üzeneteinek elolvasása vagy akár egy finom ebéd. 2011-es füredi verseny előtt betettem egy doboz magyar sört a hűtőbe, amit csak a díjkiosztón szabadott meginnom. Nem tudom, hogy a 144 órás hűtés vagy a győzelem az oka, de életemben nem esett még ilyen jól semmilyen ital.”

Az eredmények a versenyt szervező EMU sportegyesület honlapján élőben is követhetők. Az első 24 óra történéseiről csütörtöki cikkünkben tudósítunk.