Megtartják a vitorlázók Amerika-kupáját

2013.05.15. 11:40

A 34. vitorlázó Amerika-kupa szervezői úgy döntöttek, hogy a múlt heti haláleset ellenére az eredeti terveknek megfelelően megrendezik a versenyt. A múlt pénteken a tréningező svéd Artemis csapat brit stratégája, az olimpiai aranyérmes brit Andrew "Bart" Simpson a felborult hajó alá szorult.

"A kupát megrendezzük a nyáron, és minden reményünk megvan arra, hogy mind a négy hajó ott lesz a rajtnál" - mondta Tom Ehman, a házigazda Golden Gate Yacht Club egyik vezető kapitánya.

A szervezők már az Artemis balesete előtt is több kritikát és figyelmeztetést kaptak, az AC72-es katamaránok komoly veszélynek vannak kitéve, mert az erős szél könnyedén felkapja a hajókat. Ráadásul már a címvédő Oracle is szenvedett korábban az Artemiséhez hasonló balesete, igaz, akkor tragédia nem történt.

Ian Murray versenyigazgató most ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Artemis felépítését is meg fogják vizsgálni, mert az több fontos dologban is eltér a versenyen induló többi katamarántól, és ennek is köze lehetett a balesethez.