Medúzák tették tönkre a páratlan rekordot

2013.06.13. 10:23

Cápaketrec nélkül úszva újra és újra legyőzhetetlennek bizonyul a Florida és Kuba közötti 166 kilométeres távolság. Szinte mindig nők próbálkoznak és szinte mindig egy cápánál sokkal kisebb állat, a medúza állítja meg a kísérletezőket. Most Chloe McCardel adta fel a csípések miatt.

Az ausztrál Havannából indult, de 11 órányi úszás után lemondott a csúcskísérletről, így még mindig nincs olyan ember, aki cápaketrec nélkül átúszta volna a Flordiai-szorost. Az úszónő a medúzacsípések miatt mászott ki a kísérőhajójára, legalább 24 óra kell, hogy a csípések hatása elmúljon, szervezete regenerálódjon.

Fél éve készült az átúszásra, sajtótájékoztatóján elmondta, nemcsak edzett, de kielemezte azt is, hogy milyen okok és hibák vezettek a sikertelen kísérletekhez. Azért időzítették a hidegebb vizű júniusra és újholdra az indulást, mert a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy ebben az időszakban kevesebb a medúza. A számításuk azonban nem jött be, bebizonyosodott, hogy egyetlen medúzacsípés is elegendő.

Az úszónő szerdán reggel szállt a vízbe a havannai Hemingway-kikötőben, úgy tervezte, nagyjából 60 óra alatt teljesíti a távot, 32 fős stáb kísérte. Cápakertec nélkül úszott, de egy speciális eszközzel védték, amely elektromágneses mezejével tartja távol a tengeri ragadozókat.

McCardel hatszor úszta át a La Manche-csatornát, kétszer oda-vissza, és megnyerte a New York-i Manhattan szigeti 46 kilométeres maratoni úszóversenyt 2010-ben. Ezúttal is a brit La Manche-maraton szabálya szerint úszott, amelynek feltételei közé tartozik, hogy a táv teljesítésének végéig nem érintheti meg a kísérőhajót, nem kapaszkodhat rá semmire, nem viselhet teljes testét borító úszóruhát és nem védheti cápaketrec.

Korábban itt négyszer próbálkozó Dyana Nad kétszer medúzacsípés miatt állt le. A medúzák azonban a Földközi-tengerben is gondot okoznak az úszóknak, a magyar Mányoki Attilát is azok akadályozták meg abban, hogy világcsúcsot ússzon.