Fideszes sportvezetők az állami tartalék nyertesei

2013.07.14. 08:35 Módosítva: 2013.07.14. 08:36

Tavaly a Vasas, valamint az MTK kisebb támogatást kapott az állami költségvetés tartalékából, de a létesítményekre fordítandó száz- valamint 15 millió forint eltörpült amellett, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség már egymilliárdot kapott december közepén. Baráth Etele elnök akkor úgy kommentálta ezt a döntést, hogy a legsikeresebb szövetség kapott ekkora összeget, amire rá is szolgált, és sértő, ha emiatt bírálják őket. Júliusig el is kellett költeniük ezt az összeget.

2013-ban jött a sport igazi áttörése, a héten írta alá a 16 szövetség a 12 milliárd forintos támogatásról szóló szerződést, de az összesen idei 100 milliárdos állami tartalékból is komoly szeletet hasított ki a sport. Az eddigi elköltött körülbelül 40 milliárd negyedét.

A Ferencváros stadionja rögtön februárban elvitt 6,9 milliárdot. A klub elnöke Kubatov Gábor, aki nagy erőkkel dolgozik a futballcsapat keretének megerősítésén, így már joggal bízhat abban, ha eléri a nemzetközi kupaszereplést csapata, akkor jövőre már az új stadionban játszhatják nemzetközi meccseiket.

Március közepén arról döntött a kormány, hogy a kiemelt sportágak adósságát konszolidálja. 440 milliót halmoztak fel a sportágak, a rangsort egy kis sportág vezette, az evezés. A 95 millió adósság jelentős részét a korábbi XII. kerületi polgármester Mitnyan György halmozta fel másfél éves elnöksége alatt, aki Pesterzsébetre egy evezősbázist álmodott, de semmi sem lett belőle. (Azóta is rejtély, miért nem működött együtt a kajakosokkal.)

760 milliót kaptak még a sportág a hazai rendezésű nemzetközi események szervezésére az érintett szövetségek. Ebbe a kalapba éppúgy belefért a centenáriumi vívó világbajnokság 180 milliója, mint kisebb öttusaversenyek tételei. Szeptemberben birkózó-vb is lesz.

Áprilisban 80 millió forintot kapott a Gyárfás Tamás vezette Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), amelyik a 2021-es világbajnoki vb-rendezést vette célba. Pénteken lesz döntés róla, sikerül-e, Gyárfás mindenesetre lemond, ha elbukik. A pályázat 10 ezer dollárba került, a székházra is jut majd az előirányzott összegből. Ha megkapja az ország a rendezést, 20 ezres impozáns uszodakomplexum épül a Dagály strandnál 8 milliárd forintért.

Áprilisban 212 millió járt a Nemzeti Sportközpontnak, ez a szervezet júliusban is kapott még 587 millió forintot, összesen 5,3 milliárddal gazdálkodhat.

Május 30-i döntés, hogy a Gyulai István nemzetközi atlétikai emlékversenyt 60 millió forinttal támogatta a kormány – ötezren voltak rajta szerdán –, illetve ugyanekkor a Deutsch Tamás vezette MTK ismét kapott pénzt a szakosztályaira. Ezúttal 85 millió forintot.

Lényegesen nagyobb tétellel próbálja a magyar futballt fejleszteni a kormány – a köztévé közvetítési jogdíjai mellett persze –, és csütörtök óta tudjuk, fontos nemzeti érdek lett, hogy a Mezőkövesd ne jusson az Eger sorsára, amelyik úgy került fel az első osztályba, hogy hazai meccseit szerte az országban játszotta. A 400 milliós stadionépítési támogatással a Tállai András BM-államtitkár vezette futballklub legjelentősebb szponzora az állam lett.

Hol van már az idő, amikor a Fidesz azért támadta a sportminisztert, mert Baumgartner Zsolt Forma-1-es szerződését a 2004-es szezonra félmilliárd forinttal szerette volna elősegíteni a kormány. A sportminisztert akkor Gyurcsány Ferencnek hívták, és pár hét múlva el is állt az ötlettől, nem vásárolták be Baumgartnert a Minardiba.