Lázár Zoltán 3. a díjhajtás után a kettesfogathatjó-vb-n

2013.08.30. 18:21

Legjobb magyarként Lázár Zoltán harmadik a díjhajtás után a szlovákiai Kistapolcsányban zajló kettesfogathajtó-világbajnokságon, míg a magyar csapat minimális hátránnyal második a németek mögött.

A mezőny első fele után, amely csütörtökön teljesítette az első számot, a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán a második helyen állt 39,49 hibapontjával. A pénteki folytatásban aztán csak a címvédő német Carola Diener nyújtott nála jobb produkciót, sőt végül ő bizonyult a legjobbnak a lovak kezelhetőségét, irányíthatóságát és eleganciáját bemutató díjhajtásban, amelynek során 25 feladatban - például kanyarodás, megállás, tolatás, lépés, ügetés - értékelték a fogatokat a pontozók.

Lázár Zoltán bátyja, Vilmos pénteken a harmadikról a hatodik helyre csúszott vissza, de még így is az elmúlt évek legjobb díjhajtását produkálta (42,94), hátránya nem nagy, Diener valamivel több mint hét hibaponttal előzi meg.

A pénteki nap egyetlen magyar szereplője a szintén csapattag Nagy Tibor volt. Neki nem a díjhajtás a legerősebb száma, de a Lázár fivérek kiváló szereplése nyomán nem volt rajta nyomás,  ez meg is látszott a hajtásán: őt is az 50 hibapontos határon belülre (47,36) értékelték a pontozók. Nagy Tibor, aki elsősorban kiváló maratonhajtóként került a csapatba, a kilencedik helyről várhatja a folytatást.

A csak egyéniben induló vb-újonc, Osztertág Márk a 12. a díjhajtás után, így elérheti célját, a legjobb tízbe kerülést.

„Az elmúlt évek legkiválóbb magyar díjhajtó eredménye született - értékelt Ladányi-Kovács Zoltán szövetségi kapitány. - Ez köszönhető annak a sok munkának, amit elvégeztek a versenyzők az edzőtáborban. Kifejezetten nagy hangsúlyt fektettünk a díjhajtásra, mert a közelmúlt tapasztalatai alapján ebben a számban jelentős hátrányba kerültünk, ezáltal a folytatásban túl nagy volt a nyomás a hajtókon. Most senkinek sem kell felesleges kockázatot vállalnia a szombati maratonhajtásban." Hozzátette, különösen figyelemre méltó a fiatalok szereplése, mert azt mutatja, hogy van utánpótlás a fogatsportban, amit már csak azért is fontosnak tart, mivel két év múlva Fábiánsebestyénben lesz a vb, amelyen nyolc-kilenc hazai fogat is rajthoz állhat.

A szakvezető megjegyezte, a nagy rivális hollandok és németek is inkább a jó maraton- és akadályhajtóikat nevezték a csapatba, mert Fintha Gábor híresen nehéz pályákat épít, ahogyan most is. Így maradt ki a német trióból például a 2007-ben ezüstérmes Sebastian Warneck, aki díjhajtásban rendkívül erős, ezt igazolva ezúttal negyedik lett.

Csapatban a németek kevesebb mint egy hibaponttal vezetnek a magyarok előtt, míg a harmadik íreknek már több mint tíz a hátrányuk. A csapatverseny eredményébe a három csapattag közül a két jobbik teljesítménye számít bele mindegyik számban.

Szombaton a maratonhajtás, vasárnap az akadályhajtás vár a vb 72 fős mezőnyére.

Állás a díjhajtás után:

egyéni:
1. Carola Diener (német) 35,58 hibapont
2. Barry Capstick (ír) 36,93
3. Lázár Zoltán 39,49
...6. Lázár Vilmos 42,94
...9. Nagy Tibor 47,36
...12. Osztertág Márk 48,38

csapat:
1. Németország (Thorsten Zarembowicz, Carola Diener, Arndt Lorcher) 81,72 hibapont
2. Magyarország (Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Nagy Tibor) 82,43
3. Írország (Barry Capstick, Folke Rohrssen, Annika Rohrssen) 93,12