Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Lázár Vilmos leiskolázta a mezőnyt maratonhajtásban

2013.08.31. 18:15

Lázár Vilmos szinte példa nélküli fölénnyel nyerte meg a szombati maratonhajtást a szlovákiai Kistapolcsányban zajló kettesfogathajtó-világbajnokságon, ezáltal a díjhajtásban elért hatodik helyről átvette a vezetést összetettben, ráadásul a magyar csapat is élre állt.

A magyar szövetség elnökeként is tevékenykedő idősebb Lázár-fivér a maratonpálya nyolc akadályából hatban bizonyult a leggyorsabbnak, így kétség sem férhetett sikeréhez, ráadásul a maradék kettőben is a negyedik legjobb időt érte el.

A hétszeres világbajnok klasszis hajtó elképesztő határozottsággal irányította fogatát, egyáltalán nem érződött hangjában, hogy idegesen hajszolná lovait, sokkal inkább nyugodt erélyességgel harsogta vezényszavait, miközben magyar szurkolók százai vándoroltak akadályról akadályra, hogy végig nyomon kövessék bravúros teljesítményét.

Öccse, a hatszoros vb-aranyérmes Lázár Zoltán is kiválóan hajtott, szinte minden akadályban a legjobb tízben volt, mígnem az általa egyik legnehezebbnek vélt hatosban beragadt. Rengeteg időt veszített ott, mire kikecmergett a pályából, amelyben végül csak a 65. időt érte el. Emiatt végül hatodikként zárta a számot, pedig enélkül kettős Lázár-vezetés lett volna összetettben, így viszont a díjhajtás után első, egyúttal címvédő Carola Diener a gyengébb maratonhajtása (16.) ellenére közéjük ékelődve második.

Lázár Vilmos valamivel kevesebb mint három ponttal előzi meg német riválisát összetettben, míg testvérét több mint hárommal, ami azért lényeges, mert a vasárnapi zárószámban, az akadályhajtásban egy verőhiba három hibapontot ér, azaz Lázárnak nem lesz hibázási lehetősége, amennyiben Diener hibátlanul hajt.

A csapatverseny eredményébe a három csapattag közül a két jobbik teljesítménye számít bele mindegyik számban, azaz a Lázár-fivérek mostani remeklése elég volt ahhoz, hogy a magyarok megelőzzék a németeket, sőt a több mint négypontos előny azt jelenti, hogy a németeknek legalább két verőhibával kellene jobban teljesíteniük vasárnap, hogy visszaelőzzék a magyarokat.

A vb-újonc, csak egyéniben érdekelt Osztertág Márk egy jó átlagot hozott maratonhajtásban, így 15. lett ebben a számban, összetettben pedig két helyet előrelépve feljött a 10. pozícióba. A 23 éves hajtó - aki a négyesben csapatvilágbajnok Dobrovitz József unokaöccse - éppen azt a célt fogalmazta meg magának, hogy szeretne a legjobb tízben végezni. A nap egyetlen csalódása a harmadik csapattag Nagy Tibor szereplése volt, akinek elvileg ez a szám az erőssége, ennek ellenére mindössze 34. helyen zárt, így összetettben is visszacsúszott a 16. helyre.

A Fintha Gábor korábbi szövetségi kapitány által tervezett pálya igazolta hírét, rendkívül nehéznek bizonyult, amit az is jelez, hogy a díjhajtás után második ír Barry Capstick fogata például elszabadult az egyikben, így ő például kiesett.

Vasárnap 10 órától kezdődik az akadályhajtás, amelyben fordított sorrendben indulnak majd a versenyzők, azaz Lázár Vilmos lesz az utolsó hajtó.

Maratonhajtás:
1. Lázár Vilmos 78,22 hibapont
2. Harrie Verstappen (holland) 82,71
3. Jacek Kozlowski (lengyel) 83,55
...6. Lázár Zoltán 85,29
...15. Osztertág Márk 87,92
...34. Nagy Tibor 92,68

Állás a maratonhajtás után:
egyéni:
1. Lázár Vilmos 121,16 hibapont
2. Carola Diener (német) 123,85
3. Lázár Zoltán 124,78
...10. Osztertág Márk 136,30
...16. Nagy Tibor 140,04

csapat:
1. Magyarország (Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Nagy Tibor) 245,94 hibapont
2. Németország (Thorsten Zarembowicz, Carola Diener, Arndt Lorcher) 250,66
3. Ausztria (Georg Moser, Gerald Rossler, Isidor Weber) 272,80