Havi egymilliót kapnak az állami edzők

Index, MTI
2013.09.03. 13:34
Százötvennégy szakember került be a kiemelt edzői programba, amelynek első szerződéseit kedden írták alá ünnepélyes keretek között a Magyar Olimpiai Bizottságban (MOB).

A trénereket javarészt az elmúlt olimpiai ciklus eredményei alapján választották ki. Akinek legalább pontszerző versenyzője volt Londonban komoly megbecsülésre számíthat.

Az első aláírók között volt öt szövetségi kapitány, Kiss László (úszás), Mocsai Lajos (férfi kézilabda), Benedek Tibor (férfi vízilabda), Pálvölgyi Miklós (öttusa) és Kovács István (férfi torna), valamint Csipes Ferenc kajakedző. Csipes mellett az olimpiai bajnokok közül csak Kovács Katalin maradt, Kozák Danuta és Szabó Gabriella is elment tőle.

A szakembereket három plusz egy kategóriába sorolták. A legmagasabb osztályban nettó 650 ezer és egymillió, a másodikban 450-600 ezer, a harmadikban 250-400 ezer forint között kereshetnek havonta az állami edzők. A negyedikbe olyanok kerültek, akiknek tanítványai ott voltak a londoni olimpián, ám az elmúlt 12 évben nem szereztek érmet világversenyeken. Ők havi 200-400 ezer forintot kapnak.

A kiemelt edzői program költségei annak az állami támogatásnak a részét képzik, amelyet a kormány döntése értelmében 16 kiemelt sportág kap összesen 135 milliárd forint értékben a 2014-től 2020-ig tartó időszakban.

A program lehetővé teszi a külföldiek hazahívását, a MOB szakmai szempontok alapján dönthet arról, melyik kategóriába kerülhetnek.

Az Izlandon munkát kapó Csollány Szilveszter beiratkozott az OKJ-s képzésre, ha azt elvégzi, az olimpiai bajnok tornász is hazatérhet, nem kell külföldön dolgoznia. Az úszóknál, öttusázóknál, vívóknál is vannak olyan szakemberek, akik hazatérhetnek, a kajak-kenunál ez a szám kicsi, bár Simon Miklós például Angliában van.

„Nálunk az edzők 95 százaléka kalandvágyból inkább itthon maradt” – mondta a főtitkár, Ábrahám Attila.

A szövetségek is jól járnak ezzel a rendszerrel, mert így a szövetségek költségvetését nem terheli egy-egy kapitány, neves edző bére, így a fiatalokkal foglalkozókra lehet inkább költeni.

Az érintett edzők ugyanakkor más állami vagy önkormányzati juttatást nem kaphatnak. A rendszerből ki lehet és be is lehet kerülni, évente változik az eredményesség alapján.