Magyar csapat is indul a klasszikus vitorlázatú iskolahajók nemzetközi versenyén

2013.09.18. 17:37

Magyar csapat is részt vesz idén a Földközi-tengeren a klasszikus vitorlázatú iskolahajók hagyományos őszi versenyén (Mediterranean Tall Ships Regatta).

A magyar legénység tagjaként daganatos betegségből gyógyult három fiatal is versenyez, ők részt vesznek a S.A.L.T. Hungary "Sail Training a Rák Ellen" elnevezésű kutatási programjában is. A projekt célja pszichológusok segítségével választ keresni arra, hogy a vitorlástréning (sail training) milyen gyógyító hatást gyakorol a volt betegekre - közölték a szervezők az MTI-vel.
A szombaton Spanyolországban kezdődő és október 7-ig tartó versenyen mintegy 25 klasszikus vitorlázatú iskolahajó és ugyanannyi modern vitorlázatú hajó és jacht méri össze gyorsaságát két versenyszakaszon a Barcelona, a franciaországi Toulon és az olaszországi La Spezia térségében.
A kikötői fesztiválokon a városi rakpartok mentén felsorakozó iskolahajókat a nagyközönség is megtekintheti. Idén többek között két 100 méter feletti orosz iskolahajó is indul, a Kruzenstern és a Mir. A fesztiválokon a hajók legénysége sport- és kulturális eseményeken vesz részt, bemutatkozik a Legénységek Parádéján a város utcáin felvonulva. Az estéket színpadi előadások és koncertek színesítik.
A S.A.L.T. Hungary a klasszikus vitorlázatú tengeri iskolahajók oktató-nevelő programjainak hazai képviselője. Célja, hogy a fiatalság életre nevelését szolgáló tengeri vitorlástréningeken és eseményeken a magyar fiatalok szociális helyzetüktől függetlenül részt vehessenek.