Auguszta
-3 °C
2 °C

Magyar sportvezető miatt játszotta Észak-Korea a déliek himnuszát

2013.09.19. 11:19 Módosítva: 2013-09-19 13:46:24

Eddig példátlan módon Észak-Korea fővárosában hangzott fel a Koreai Köztársaság himnusza, és a déliek zászlaját is felvonták a Phenjanban rendezett nemzetközi súlyemelőversenyen.

„Tavasszal, az Ázsia Kupát előkészítő tárgyalásaimon ez volt az egyik fő kérés, amelyet a házigazdák elfogadtak" – nyilatkozta a versenyről hazatérve Aján Tamás, a sportági világszövetség (IWF) magyar elnöke. Így lehetett ott a 15 ország között Dél-Korea 41 fős delegációja is, és szólalhatott meg a himnusza, miközben egyik győztes versenyzőjük tiszteletére a déliek állami lobogóját is felvonták." 

Az IWF-elnök hangsúlyozta: a két Korea között a félszigeten 1950-ben kirobbant háború 1953-as befejezése óta a mostani volt az első nagy nemzetközi sportverseny a Koreai NDK-ban.

A rendezvény azért is túlmutat a sporton, mert a koreai háborút békeszerződés helyett csupán fegyverszüneti megállapodás zárta le hatvan esztendővel ezelőtt. Azóta számos konfliktus zavarta meg és vetette vissza időről időre a kapcsolatokat. Legutóbb az idén, március végén Észak-Korea, miután újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, egyenesen hadiállapotot hirdetett ki tiltakozásul a délen folyó koreai–amerikai hadgyakorlatok miatt. A két Korea viszonyát azonban az utóbbi hónapokban ismét a közeledés jellemezte, és a normalizálódás irányába mutató esemény a phenjani IWF-verseny is.