Győztek a női asztaliteniszesek az Eb-n

2013.10.06. 17:32

A magyar női asztalitenisz-válogatott csaknem háromórás mérkőzésen 3-2-re nyert a lengyelek ellen vasárnap a schwechati Európa-bajnokságon. Téglás Péter csapata így hétfőn az 5. helyért játszhat a fehéroroszokkal.

Eredmény:

nők, az 5-8. helyért:
Magyarország-Lengyelország 3-2
--------------------------------------
Póta Georgina-Kinga Stefanska 3-0 (6, 2, 3)
Lovas Petra-Katarzyna Grzybowska 1-3 (8, -3, -7, -11) 
Pergel Szandra-Monika Pietkiewicz 3-1 (8, 3, -7, 9)
Póta-Grzybowska 2-3 (-2, 6, -7, 8, -9)
Lovas-Natalia Partyka 3-2 (-9, 3, -9, 7, 9)

A lengyelek 2009-ben ezüstérmes csapatából hiányzott honosított kínai játékosuk, s a magyarok ellen nem nevezték a paralimpiai bajnok Natalia Partykát sem. Az ellenfél az oroszoktól kapott ki 3-1-re, míg Téglás Péter csapata Romániától szenvedett 3-0-s vereséget a szombati negyeddöntőben.
Az első meccsen az Eb előtt bokasérüléssel bajlódó Póta esélyt sem hagyott Stefanskának, könnyed, biztos játékkal negyedóra alatt nyert. Lovas elcsent egy szettet Grzybowskától, de a folytatásban nem találta a dinamikusan kontrázó lengyel játékának az ellenszerét. Pergelnek 24 percre volt szüksége, hogy érvényesítse a tudáskülönbséget Pietkiewicz ellen. Póta ellenfele fonákjára játszva váltakozó sikerrel próbálta lassítani Grzybowskát, a döntő szettben 0-4-ről fordított, de 8-6-ról kikapott.
A mindent eldöntő meccsre mégis beszállt Partyka - mivel egy új szabály szerint a második meccs után lehet jelezni a cserét -, akivel Lovas rendkívül kiélezett csatát vívott. A döntő szettben Partyka 6-4-re, majd 8-6-ra vezetett, de Lovas visszahozta a meccset.
"Szívtuk a fogunkat, amikor láttuk, hogy Partyka ellen kell játszanom" - nyilatkozta az MTI-nek Lovas. "Sokszor játszottam vele, s mindig ilyen halálmeccseket vívtunk. Általában a harmadik pozícióban találkoztunk, ami sokszor a mérleg nyelve. Most is sok kiélezett, egyérintéses poén volt."
Lovas hozzátette, a győzelem azért is fontos volt, mert már így már pontszerző a csapat.
A magyarok hétfőn 13 órakor az 5. helyért az osztrákokat legyőző fehéroroszokkal találkoznak.