A vatikáni tizenegy színre lép

2013.10.24. 09:26

Ha már Gibraltárnak is van futballválogatottja, itt volt az ideje, hogy a Vatikán is színre lépjen valamilyen sportágban. Futballban ugyan még nem indulnak nemzetközi tornán, de krikettben már ott lesz a vatikáni tizenegy.

A körülbelül 840 őslakossal rendelkező pápai államban nyilván nem egyszerű összehozni egy csapatot, de a honosítás ott sem elképzelhetetlen. A Szent Péter Krikett Klub a Vatikánban állomásozó, vagy tanuló papokból és szeminaristákból toborozza csapatát. Elsősorban a krikettnemzetnek számító országokból, Angliából, Ausztráliából, Pakisztánból, Indiából és Dél-Afrikából érkezőkre számítanak.

A remények szerint a sportágat nemcsak férfiak, hanem nők, apácák is játsszák majd a Vatikánban, nem elképzelhetetlen, hogy a szabályokat latinra is átültetik.

A vatikáni csapat a fair play-t, a csapatmunkát és az eltökéltséget akarja népszerűsíteni, és a sporttal próbálnak meg kapcsolatokat építeni más vallásokkal. A tervek szerint buddhista, szikh, hindu, muszlim csapatokkal, valamint az anglikán egyház válogatottjával is megmérkőznek majd.

A krikettklub vezetői úgy vélik, hogy az amúgy is nagy futballrajongó Ferenc pápa más sportágakra is nyitott, és támogatni fogja terveiket. Úgy gondolják, már csak azért is nyitott lesz a krikettre, mert hazájában, Argentínában a jezsuita iskolákban nagyon népszerű sport.