Valér
4 °C
8 °C

Oslo alacsony költségvetésű téli olimpiát rendezne 2022-ben

2013.11.13. 17:46

Oslo kifejezetten alacsony költségvetésű téli olimpiát akar rendezni 2022-ben. A tervek szerint a jövő évi szocsi játékok büdzséjének alig több mint tíz százalékából bonyolítaná le az eseményt a norvég főváros.

    A skandináv ország olimpiai bizottsága szerdán azt közölte, hogy 5,3 milliárd dollárt emésztene fel az oslói rendezés, miközben Oroszország 51 milliárdot költ a 2014-es téli játékokra.
    A versenyek jelentős részét Oslóban tudnák megrendezni, ráadásul már meglévő létesítményekben, így kizárólag az alpesi sí, a bob és a szánkó küzdelmeinek lenne más helyszíne, a fővárostól 200 kilométerre északra lévő Lillehammer.
    A norvég főváros 1952-ben már otthont adott a téli játékoknak, Norvégia pedig legutóbb 1994-ben Lillehammerben rendezett téli olimpiát.
    Oslo mellett az eddigi hírek szerint Stockholm, Krakkó (Zakopane és a szlovákiai Jasna bevonásával), Peking (Csangcsiakou várossal együtt), az ukrajnai Lviv és a kazahsztáni Almati kandidál a 2022-es ötkarikás játékok lebonyolításra. A jelentkezési határidő csütörtök.