Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Felfüggeszthetik a moszkvai doppinglabort

2013.11.17. 14:15

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vasárnap előzetesen felfüggesztette a Moszkvában működő doppingellenőrző laboratórium működését, amely féléves eltiltásra számíthat, ha december 1-jéig nem javít működésén.

A WADA Johannesburgban zajló kongresszusán vasárnap jelentették be, hogy az eredeti tervek szerint a februári szocsi téli olimpia mintáinak előrzését végző laboratóriumnak december elsejéig be kell mutatnia egy olyan programot, amely növeli a bizalmat működésével kapcsolatban. A WADA elvárása, hogy a programot 2014. április 1-jéig maradéktalanul be kell vezetnie a Moszkvai Doppingellenes Centrumnak.

A WADA - amely nem a felelős egészségügyi szerve az olimpiának - azt javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az olimpián minden vizsgálat megfeleljen a legszigorúbb előírásoknak.

A NOB ugyanakkor támogatásáról biztosította a moszkvai laboratóriumot, és jelezte, biztos abban, hogy annak Szocsiban kihelyezett intézménye az olimpia alatt minden igényt kielégítően működhet majd.