Már a tetovált szabadrúgáskirály is lehet lovag

2013.11.18. 22:08
Az idén visszavonult David Beckham neve szerepel II. Erzsébet királynő újévi kitüntetési listáján, így hamarosan lovag lehet a szabadrúgáskirályból. Sportolók közel negyven éve érdemelhetik ki a Sir megszólítást, kerékpárosok, evezős és Alit padlóztató bokszoló is megkapta a lovagi rangot.

David Beckham nem kényszerült arra, hogy a történelmi hagyományoknak megfelelően gyerekkorától komoly katonai kiképzést kapjon, és fegyverforgató képességét sem kellett bizonyítania, hamarosan mégis lovagi rangot kaphat. 

Igaz, elődjeivel ellentétben honorárium sem jár majd neki, hogy fegyvereket és lovakat vásárolhasson magának. A hatvanas évek óta a brit sportélet legnagyobbjai is megkaphatják a hatalmas elismerést, a lovagi címet és a Sir megnevezést. Nemcsak a futball-legenda jár jól, ha újévkor tényleg lovaggá ütik, feleségének, Victoriának a Lady megnevezés jár majd. 

A sportolók világából érkezett lovagok listája ma már hosszú az Egyesült Királyságban, kerékpáros legendák, bokszolók, krikett-játékosok, valamint futballedzők és edzők is megkapták az elmúlt ötven évben. 

Engem ne hívjanak Sirnek

Figyelmeztetett Sir Bradley Wiggins brit kerékpáros klasszis, miután megkapta az elismerést 2012-ben. Wiggins abban az évben a legnagyobb országúti körverseny, a Tour de France győztese volt, és a londoni olimpián is aranyérmet szerzett az időfutamban, korábban ez senkinek nem sikerült ugyanabban az évben. A londoni medál volt a hetedik, amit nyári játékokon szerzett, ezzel holtversenyben ő lett a legeredményesebb brit olimpikon, egy másik Sirrel, Chris Hoyjal holtversenyben.. 

„Azt hiszem, nem Sirként fogok majd bemutatkozni a mindennapokban, viszont jó belegondolni, hogy van egy ilyen kitüntetésem a trófeáim között a vitrinben. Eltart majd egy darabig, amíg hozzászokom" - mondta a kitüntetés átvétele után. 

Sir Bradley Wiggins Tour-győztesként
Sir Bradley Wiggins Tour-győztesként

Sir Chris Hoy pályakerékpáros 2009-ben lett lovag, azóta neki is hét olimpiai érme van már, mint Wigginsnek, igaz, aranyakból jobban áll. Ő se nagyon tudta hova tenni, amikor négy éve megkapta a legnagyobb elismerést, amit sportoló kaphat a királyságban. „Őrület, hogy lovag lehettem azért, mert éveket ültem a kerékpáron". Hoy idén áprilisban vonult vissza.

A legnagyobb hősnek viszont továbbra is a legendás Sir Steve Redgrave-t tartják az angolok, evezésben a Los Angeles-i olimpiától Sydney-ig összesen hat érmet szerzett, ebből öt arany volt, öt egymást követő tornán tudott az élen végezni. Visszavonulása után jótékonysági akciókban vett részt, többször lefutotta a London Maratont, amikor 2001-ben lovaggá ütötték, a királynő meg is kérdezte tőle, hogy vannak a lábai. „Biztos látta, hogy futottam a maratonon, úgyhogy bevallottam, még mindig sajognak, és annyira beálltak, hogy alig tudok járni" - mesélte, miután lovaggá ütötték. 

A négyperces mérföld

Film is készült Roger Bannister legendás teljesítményéről, aki 1954-ben a sporttörténelemben először futotta le az egymérföldes távot négy percen belül. Bannister az 1952-es helsinki olimpián nem szerzett érmet, ezután tűzte ki célként, hogy megpróbálja áttörni a határt. A rekord végül 1954 májusában, rendkívül szeles időben jött össze Oxfordban, háromezer néző előtt. Igaz, nem sokon múlt, 3.59:4-gyel ért célba. A rekordja negyvenhat napot élt. 

Majdnem harminc évvel később, 1975-ban az első sportolók egyike volt, aki megkapta a lovagi címet. Banister civilként is nagy sikereket ért el, elismert neurológus volt, elsők között kezdeményezte az anabolikus szteroidokra irányuló doppingteszteket. 

Bokszolóként talán még nehezebb kiérdemelni a lovagi címet, ez a mai napig egyetlen embernek sikerült, a 2011-ben elhunyt Henry Coopernek. Cooper balhorga rettegett volt, 1963-ban ezzel sikerült padlóztatnia a fiatal Muhammad Alit, vagyis akkor még Cassius Clayt a Wembley-ben. Ali később azt mondta, olyat kapott Coopertől, hogy azt még afrikai ősei is megérezték. A meccset Ali nyerte, ahogy a három évvel későbbit is, az már a világbajnoki címért ment. Cooperért rengetegen rajongtak küzdeni tudása miatt, kétszer is megnyerte a BBC év sportolójának járó díját, később ez csak Nigel Mansellnek és Damon Hillnek sikerült. Reklámokban, tévéműsorokban is sokszor szerepelt, népszerű tévés személyiség volt, 2000-ben, a bokszért tett szolgálataiért ütötték lovaggá.

Ali és Cooper 2009-ben
Ali és Cooper 2009-ben

De nem lehet mindenki lovag, legalábbis egyből nem. A Manchester United-futballista Ryan Giggset 2010-ben a Manchestert övező Salford tartomány díszpolgárává avatták. A szélsőnek adott elismerés rengeteg előnnyel jár, a történelmi hagyományok szerint kardot viselhet az utcán, ha közterületen részegen, esetleg öntudatlan állapotban szedik össze a rendőrök, nem veszik őrizetbe, mint Nagy-Britanniában mindenhol, hanem hazaviszik.

Negyvennyolc éve már futballistáknak is jár 

Az első hivatásos futball-lovag Sir Stanley Matthews, angol válogatott játékos volt, aki pályafutása utolsó aktív évében, 1965-ben kapta meg a kitüntetést, ötvenéves volt akkor. A Stoke Cityt több mint húsz éven át szolgálta, a lovagi rangról azt mondta, egyszerűen nem érdemelte ki. Sebessége és cselei miatt tarthatatlan volt, az ellenfelek sokszor alattomosan próbálták megállítani, de sosem vesztette el a hidegvérét, pályafutása során egyszer sem állították ki a cselkirályt. Az angol futball hírességeinek csarnokába 2002-ben választották be, az IFFHS, a futball statisztikáival foglalkozó szervezet pedig a XX. század legjobb tizenegyébe is jelölte. 

Az 1966-ban az angol válogatott hazai közönség előtt lett világbajnok, mai napig ez a nemzeti csapat legnagyobb sikere. Alf Ramsey szövetségi kapitány egy évvel a csapat legnagyobb sikere után kapta meg a lovagi címet, korábbi klubjánál, az Ipswichnél szobrot állítottak neki, a városban utcát neveztek el róla. A legenda szerint amikor 1963-ban átvette a szövetségi kapitányi posztot, rögtön kijelentette, hogy 66-ban övék lesz a vb-cím. 

1968-ben Matt Busby skót menedzser következett, aki megnyerte a Manchester Uniteddel a BEK-et, a Benficát győzték le a döntőben.  A United skót tradícióit 1999-en Alex Ferguson folytatta, azután, hogy a Manchester Uniteddel egy drámai Bajnokok Ligája-döntőben megverték a Bayern Münchent. A 90. percben még a németek vezettek, aztán jött két MU-szöglet és két gól, valamint a BL-győzelem. Ferguson tavaly fejezte kupákban gazdag pályafutását. 

Manchesteri klasszis és az angol válogatottal világbajnok volt Bobby Charlton is, ő 1994-ben, második futballistaként lett lovag. Nyolc évvel később követte Bobby Robson, aki nyolc éven volt az angol válogatott szövetségi kapitánya, később edzette a Barcelonát, a Portót és a Newcastle Unitedet, a futballért tett erőfeszítései miatt érdemelte ki a címet. 

Aki visszautasította

Akad egyébként nem is egy közéleti személyiség, aki visszautasította a lovagi rangot. Tavaly, a londoni olimpiával kapcsolatban történt meg, hogy az Oscar-díjas Danny Boyle filmrendező a játékok emlékezetesre sikerült nyitóünnepsége után kapta volna meg az elismerést, azonban arra hivatkozva utasította vissza, nem kizárólag neki köszönhető, hogy ilyen jól sikerült az előadás, amúgy is szeretne hétköznapi ember maradni. 

A sportolók lovagi címével kapcsolatban egyébként sokan úgy gondolják Nagy-Britanniában, addig nem érdemes odaadni egy-egy sportembernek, amíg be nem fejezi pályafutását. Beckham esetében ez már nem jelentene gondot, a válogatott legenda még tavasszal jelentette be, hogy befejezi. 

Miért pont Beckham? 

Az biztos, hogy az egykori Manchester United-futballista lesz a legkitetováltabb lovag Nagy-Britanniában, az angol lapok úgy tudják, már akkor felmerült, hogy megkapja a rangot, mikor májusban eldöntötte, az idény végén visszavonul

Az utóbbi tizenöt évben az angol sport legismertebb arca volt, szabadrúgásaiból film is készült, négy országban nyert bajnokságot, mindenhol tisztelték csapattársai és a válogatott csapatkapitányi karszalagját is megkapta. Ahova ment, óriási figyelmet kapott, eladható márkanév lett, nem véletlenül az egyik leggazdagabb sportoló, vagyonát 165 millió fontra becslik. 

Nem ez lenne az első kitüntetés, amit Beckham a királynőtől kap, tíz éve a Brit Birodalom Rendjének (OBE) tiszti rangját érdemelte ki. A lovagi cím előtt az ilyenkor szokásos utolsó rutinszerű háttérvizsgálatokat elvégzik, a brit adó- és vámhivatal ellenőrzi, hogy a visszavonult világsztár pénzügyeivel minden rendben van-e, ezután már semmi akadálya nem lesz, hogy a szabadrúgáskirály Sir legyen. 

Az sem kizárt, hogy Beckhamet Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, a trón várományosa üti lovaggá, a futballista közismerten szoros jó viszonyban van a herceggel.