Megjelent a Sport 2013 évkönyv

2013.11.25. 12:47

Az idén már 26-odszor jelent meg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kiadásában az év jelentős eseményeit, történéseit felelevenítő sportévkönyv, a Sport 2013. A mű hétfői bemutatóján - ahol megjelent Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Kozák Danuta és Szász Emese - Borkai Zsolt MOB-elnök arról beszélt, a londoni sikerek után sokan nem hitték, hogy az olimpiát követő esztendő is hasonló magyar diadalokat hoz.

„A kétkedőket megcáfolta az élet, a magyar sportolók szenzációsan szerepeltek a világversenyeken, így ismét nehéz lesz megválasztani az év sportolóját, az év legjobbjait" - mondta Borkai.

Gyárfás Tamás, az évkönyv főszerkesztője emlékeztetett arra, hogy a sorozatnak ez a 26. darabja, az 1984-es első kiadványt bezúzták, majd 1988-tól minden évben megjelenik a könyv.

A címlapról szólva megemlítette, hogy Kozák Danuta és Gyurta Dániel fotója visszautal Londonra, ugyanakkor az idei sikereket is idézi. Gyárfás Tamás a Magyar Úszó Szövetség elnökeként bejelentette, hogy Hosszú Katinka és Gyurta Dániel nem utazik el a december 20-21-i glasgow-i Európa-Amerika viadalra, mert ott akarnak lenni a december 19-i Sportcsillagok Gálaestjén, az Év sportolója választás díjátadóján.

Az olimpiai és világbajnok kajakos Kozák Danuta elárulta, hogy az évkönyvekben először a kajakos cikkeket olvassa el, majd az úszás, vízilabda és az atlétika érdekli. Borkai Zsoltra - 1988-as olimpiai bajnok tornászra - nézve nevetve hozzátette: "no meg a torna is".

Gyurta Dániel örült annak, hogy helyet kapott a címlapon, és elárulta, a sorozatból neki 1998-tól kezdve vannak meg a kötetek. Az elsőt még a szüleitől kérte és kapta meg.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) gondozásában megjelent Az otthon zöld füvén című könyv, amely a magyar futball legérdekesebb, legemlékezetesebb bajnoki és hazai kupamérkőzéseit dolgozza fel. A Dénes Tamás, Hegyi Iván, Lakat T. Károly szerzőtrió a pályán történt események taglalása mellett bepillantást enged a kulisszák mögé, s már-már történelmi alapossággal összegzi különböző korok és korszakok sajátosságait - áll az MLSZ honlapjának ismertetőjében.

A könyvben a magyar labdarúgás 112 éves történelmének minden sztárja helyet kapott, valamint emlékezetes, sorsfordító kilencven percek történetét ismerhetik meg az olvasók. Kiderül például, hogy melyik volt az első bundameccs vagy a legnagyobb gólkülönbségű élvonalbeli bajnoki összecsapás. Elmesélik a szerzők a Hungária (MTK) önfeloszlatásának és az erdélyi klubok visszatérésének történetét, s az ötvenes évek különös históriáit is.

A szerzőtriónak két korábbi, az MLSZ-gondozásban megjelent kötete, a Királyok, hercegek, grófok és a Válogatott gyűjtemény egyaránt kivívta a szakma és az olvasóközönség elismerését, előbbiért a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) oklevelét, utóbbiért az MSÚSZ nívódíját és Ezüstgerely-díjat vehettek át az írók.