no

Kamuvébén könnyű aranyat nyerni

2013.11.27. 09:06

Testépítő-világbajnokságot rendeztek novemben közepén Budaörsön, a magyarok öt aranyat és 19 egyéb érmet nyertek. A verseny után azonban a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség közleményt adott ki, melyben az elnökség az IFBB világszövetség utasítására mindenkit, aki a WBPF-versenyen versenyzőként részt vett, két évre eltiltott.

Múlt heti cikkünkben a World Bodybuilding and Physique Sports Federation vezetőségének magyar tagja, a világszövetség női bizottsága elnöke, Buranits Ildikó elmondta, a testépítésben és a fitneszben több szövetség van, más szabályrendszerekkel dolgoznak, és az IFBB kitiltásának semmi gyakorlati jelentősége nincs, a szervezet csak a saját tagjait tilthatná el. „Groteszk és vicces a helyzet, de köszönjük az ingyenreklámot."

A cikk megjelenése után az addig eredménytelenül keresett magyar szövetség is reagált, Bara Csaba marketingigazgató és elnökségi tag több pontosítást is szükségesnek tart, véleményük szerint a budaörsi verseny nem viselhette volna a világbajnokság elnevezést.

„A Magyar Testépítő és Fitness Szövetség a fitness és testépítő sportágak a hivatalos sportági szakszövetsége, ahogy például a labdarúgásban a FIFA. Az ő vb-jével egy időben más, kamuszövetség nem rendez mondjuk Üzbegisztánban egy nem hivatalos vb-t. Hivatalos magyar bajnoki, Európa- és világbajnoki címeket is csak az IFBB által szervezett versenyeken lehet elnyerni. Az IFBB a világ egyik legnagyobb sportági szakszövetsége, 182 országot tömörít, Arnold Schwarzenegger is itt versenyzett pályafutása végéig."

„A testépítésnek ezt a versenyrendszerét hiba a profi bokszhoz hasonlítani. A WBPF amatőrversenyeket rendez és a budaörsi is amatőrverseny volt. A bokszban is csak egy hivatalos amatőrszövetség létezik, a címegyesítés pedig azért is lenne nehéz, mert profi szekciója csak az IFBB-nek van, a WBPF amatőr szervezet. Az IFBB eltiltásának van gyakorlati jelentősége, ugyanis a versenyzők ingáznak a szövetségek között. Ennek oka, hogy az IFBB versenyein magas a színvonal, ezért sokan, akik itt nem értek el eredményt, inkább egy kisebb szervezetnél próbálnak szerencsét, mert ott az alacsonyabb színvonal miatt jobb helyezést érhetnek el."

„Mivel az IFBB rendezi a világ legnagyobb és legrangosabb versenyeit (Arnold Classic, Mr. Olympia) ezért sok versenyző, aki most a WBPF-nél indult, ismét szívesen venne részt IFBB eseményeken is. Ennek vetettünk véget a kiadott határozattal. A két év eltiltást úgy kell értelmezni, hogy az a versenyző, aki részt vett a budaörsi eseményen, két évig nem indulhat IFBB versenyein. A két év letelte után a versenyzőnek negatív doppingtesztet kell produkálnia, mivel a WBPF versenyzői doppingellenőrzés nélkül indulhatnak a versenyeiken."