Nem lesz férfi kard és női tőr csapatverseny Rióban

2013.11.29. 20:18

 Amint az várható volt, a férfi kardozók és a női tőrözők csapatversenye marad ki a 2016-as Rio de Janeiró-i olimpia vívóprogramjából, írta az MTI. 

A műsorba a világbajnokságok 12 versenyszámából csak tíz fér be. A 2008-as pekingi játékokon a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők, a 2012-es londoni olimpián pedig a férfi párbajtőrözők és a női kardozók csapatversenyét nem rendezték meg, így most a férfi kardozókon és a női tőrözőkön volt a sor. A nemzetközi sportági szövetség (FIE) ilyen értelemben is foglalt állást pénteken a párizsi kongresszusán.

Szetey András, a hazai vívószövetség (MVSZ) kommunikációs igazgatója a hírrel kapcsolatban emlékezetett arra, a rotációs rendszerből fakadóan nem volt kérdéses, hogy a férfi kardozók és a női tőrözők csapatversenyét nem rendezik majd meg a brazíliai nagyvárosban. Hozzátette, a FIE vezérkara bízik abban, hogy a 2020-as játékokra már mind a 12 versenyszám befér majd a programba.

Rióban hat szakág egyéni küzdelemire, illetve a férfi párbajtőrözők és a tőrözők, valamint a női párbajtőrözők és kardozók versenyére készülhetnek a sportolók. 

A kongresszus más témákban is döntést hozott. Így például Magyarországnak ítélte a 2014-es veterán világbajnokság rendezési jogát. A Győrbe tervezett esemény a jövőre százéves hazai vívószövetség centenáriumi rendezvényeinek sorozatába illeszkedik. A verseny odaítélésében szerepet játszott, hogy Magyarország idén színvonalas, sikeres világbajnokságot rendezett a budapesti Syma Csarnokban.

Eldőlt az is Párizsban, hogy a felnőtt vb-nek jövőre Kazany adhat otthont. Az MVSZ tájékoztatása szerint a budapesti tapasztalatok és a FIE magas követelményszintje okán az eredetileg kijelölt Szófia korábban lemondta az esemény lebonyolítását. Ezt követően sokáig a lengyelországi Szczeczin városa tűnt befutónak, de végül éppen az anyagiak miatt utóbbi sem vállalta el a vb-t. Két jelentkező maradt: San Francisco és Kazany, San Francisco azonban a késői beugrás miatt pénzt kért a rendezésért. A nemzetközi szövetség ezt a megoldást nem támogatta, így az amerikai város visszalépett, s az egyedüliként maradt Kazany lett a befutó, annak ellenére, hogy egy évvel később ismét orosz földön találkoznak majd a legjobb vívók, Moszkvában lesz ugyanis az olimpiai kvalifikációs világbajnokság.  • Hírek
  • Személyi kölcsön