Dicséret a magyar doppingellenes szervezetnek

2013.12.03. 16:31

A novemberi johannesburgi doppingellenes világkongresszus óta az első jelentős nemzetközi doppingellenes konferenciát rendezték meg az elmúlt hétvégén az ausztriai Seibersdorfban, ahol elismeréssel szóltak a magyar doppingellenes szervezet (MACS) tevékenységéről.

A MTI-hez eljuttatott keddi beszámoló szerint az ausztriai összejövetelen a kelet-közép-európai régió nemzeti doppingellenes szervezetei, valamint a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség biológiai útlevél programjának vezetője, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (ICU) tiszta sportért felelős stratégiai partnere (Cycling Anti-Doping Foundation), valamint a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) képviselői találkoztak.

Az eseményre - melynek központi kérdése az elkövetkezendő időszak stratégiai teendőinek áttekintése mellett a biológiai útlevélprogram bevezetése volt - a WADA által akkreditált seibersdorfi laboratórium szervezésében került sor, s az előadók között szerepelt a Magyar Antidopping Csoport vezetője, Tiszeker Ágnes is.

A doppinglabor vezetője, Günter Gmeiner - aki egyben a WADA tiltólista szakértői bizottságának (Prohibited List Expert Group) is a tagja - a MACS térségben betöltött példa értékű szerepét, valamint az európai államok között szerény erőforrással gazdálkodó magyar szervezet hatékony, nemzetközi viszonylatban is egyértelműen elismert működését méltatta.

A résztvevők megállapították, hogy a biológiai útlevél program bevezetése - a nemzetközi ellenőrzési trendekre való tekintettel - a nemzeti doppingellenes szervezetekre háruló többletfeladatok és többletköltségek ellenére elkerülhetetlen a régió országaiban. A résztvevők e körben közös akciótervet fogadtak el.