A kóma után azt se tudtam, hogy hívnak

2013.12.31. 11:40
Több sportoló volt élet és halál között, az olimpiai bajnok holland Jochem Uytdehaage még a csúcsra is visszatért.

2009. január 22-én egy ausztriai lesikló Világkupa edzésén bukott hatalmasat a svájci Daniel Albrecht, aki 21 napig volt mesterséges kómában. Elsősorban nem is koponyasérülései miatt nem ébresztették fel az orvosai, hanem mert tüdeje kapott fertőzéseket.

A német Focusnak így nyilatkozott kedden. „Mivel nem vagyok orvos, és természetesen belülről nem ismerem Michael Schumacher állapotát, összehasonlításra nincs lehetőségem. Azt azonban tudom, hogy a három hét után, amikor magamhoz tértem, mindent a nulláról kellett kezdenem. Szó szerint, hiszen még azt sem tudtam, pontosan hány éves vagyok, hogy hívnak. De a javulás nagyon gyors, ha megvan a kellő akarat, és biztos vagyok benne, hogy Michaelben ez meglesz.”

Albrecht a balesete előtt világbajnoki címet is szerzett szuperkombinációban, rehabilitációja lényegesen gyorsabb volt, mint gondolták, mert már novemberben versenyeken indult. Korábbi formáját ugyanakkor már nem nyerte vissza, ezért 2013 októberében visszavonult.

Az olimpiai bajnok - 2002-ben nyert két aranyat - holland gyorskorcsolyázó Jochem Uytdehaage 2004 szeptemberi autóbalesete után pár napot töltött mesterséges kómában, de nemcsak felépült, hanem 2005 januárban már Európa-bajnok lett. Természetesen nem lehet tudni, mennyire volt súlyos a fejsérülése.

2006-ban már nem jutott ki a következő olimpiára, mert Hollandiában hatalmas az országon belüli konkurencia, ezért 30 évesen befejezte.

A japán autóversenyző, Kenjiro Sinozuka a Dakaron borult nagyot, a kóma után visszatért, és még teljesítette néhányszor a versenyt.

A német olimpiai bajnok kerékpáros - 1988-ban, Szöulban nyert -, Uwe Amplert egy edzésen ütötte el egy autó, többé már nem versenyzett, de túlélte. Lipcsében edző jelenleg, gyerekekkel foglalkozik.

A kézilabdás Joachim Deckarm 1979-ben egy tatabányai meccsen rosszul esett, évekig tartott a felépülése, és egészségét nem nyerte vissza teljesen.