27 méterről, 90-nel zuhannak a a vízbe

2013.07.29. 16:24

Hétfő délután 4-kor debütált a vizes-vb új versenyszáma, a műugrás egyik variánsának számító szupertoronyugrás. A férfiak 27, a nők 20 méter magasról ugranak a medencébe.

A szupertoronyugrás a sziklaugrásból született, ahhoz hasonlóan a versenyzőknek itt is lábbal kell a vízbe érniük a komoly sérülésveszély miatt, a zuhanás után ugyanis nagyjából 90 km/h-s sebességgel érik el a vízfelszínt. Éppen ezért a vízben legalább két mentőbúvár várja őket, ha elrontanák az érkezést.

A mezőny javarészt sziklaugrókból áll, a férfiak a Red Bull sziklaugró világbajnoki-sorozat versenyein 26 és 28 méter közötti magasságból ugranak. A nők számára július 14-én, az olaszországi Garda-tónál rendeztek hasonló eseményt, azt a Playboyban is pózoló német Anna Bader nyerte. A világbajnokságon is ő számít a legnagyobb esélyesnek a nőknél.

A szupertoronyugrás egyelőre csak a világbajnoki programban szerepel, az olimpián 10 méter a legmagasabb műugró szám. A férfiaknál hétfőn két, a szerdai döntőben pedig további három kört ugranak, a nők csak kedden versenyeznek, három körben. A szupertoronyugrást a barcelonai kikötőben rendezik hétfőn és kedden.